عصر قم
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم:
وضعیت آلودگی قم هیچ وقت به حالت اضطرار نرسیده است
يکشنبه 19 خرداد 1398 - 14:41:12
عصر قم - قم- مدیرکل حفاظت محیط‌ زیست قم گفت: قم تنها کلان‌شهر در سطح کشور بوده که وضعیت آلایندگی آن به مرحله اضطرار نرسیده اما به دلیل تراکم بالا باید نسبت به آینده زیست‌محیطی آن تدبیر اساسی صورت بگیرد.

سید رضا موسوی مشکینی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران افزود: درصورتی‌که محل دفن پسماند در قم تعیین تکلیف و مشخص شود اقدام بسیار مبارکی خواهد بود، در این رابطه هنوز اجماعی برای محل‌های پیشنهادی صورت نگرفته است.
وی افزود: محیط زیست محلی را در جوار سایت دفن زباله البرز پیشنهاد داده که باید با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی به سرانجام برسد، این طرح همچنان در مرحله بررسی قرار داشته و هنوز نهایی نشده است.
وی همچنین موضوع سه‌شنبه‌های بدون خودرو را نیز مورد توجه قرار داد و گفت: هنوز زیرساخت‌های لازم برای استفاده دوچرخه در قم فراهم نشده و در این رابطه شهرداری مسئولیت مستقیمی دارد که باید به عنوان متولی حمل‌ونقل شهری ورود جدی به این مساله داشته باشد.
موسوی مشکینی در ادامه گفت: 45 میلیون مترمکعب از آب سد 15 خرداد امسال رهاسازی می‌شود که 40 میلیون مترمکعب از آن صرفاً در قالب حقابه های زیست‌محیطی است، 5 میلیون مترمکعب از این ظرفیت نیز در مباحث مربوط به آبیاری اراضی کشاورزی مصرف می‌شود و با رهاسازی این 45 میلیون مترمکعب بخش از توازن زیست‌محیطی به دشت‌های اطراف قم برمی‌گردد.
وی تاکید کرد: سه تالاب مره ، حوض سلطان و دریاچه نمک در زمره آئین‌نامه اجرایی احیای تالاب‌های کشور قرارگرفته و باید حقابه های موردنظر آن‌ها تخصیص پیدا کند.
موسوی مشکینی با بیان وضعیت دریاچه نمک تصریح کرد: 154 میلیون مترمکعب حقابه از سال‌های گذشته ویژه این دریاچه اختصاص پیدا کرده اما هنوز محقق نشده است، از آنجایی‌که قم استانی پایین‌دست است ازنظر تخصیص حقابه های زیست‌محیطی در بدترین وضعیت قرار دارد.
وی تصریح کرد: برداشت شورآبه یکی از اتفاقاتی بوده که امروز در دریاچه نمک در حال رخ دادن است، اگر قرار است برداشتی از دریاچه نمک اتفاق بیفتد باید به‌صورت سیستم مداربسته انجام‌گرفته و بار اضافی برای حوزه آبخیز تحمیل نشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم اظهار داشت: در حال حاضر حتی یک سطر مطالعات زیست‌محیطی نیز در مورد دریاچه نمک وجود نداشته و تمام مطالعات صورت گرفته مربوط به راه‌های دسترسی و ذخایر معدنی است.
وی اضافه کرد: در دهه‌های گذشته آورد حوزه دریاچه نمک 450 میلیون مترمکعب بوده که با احداث سد و برخی طرح‌های آبخیزداری آورد این دریاچه فقط به بارش‌های سالانه تقلیل پیداکرده و سهمی از رودخانه‌ها نصیب آن نمی‌شود.
تالاب‌های قم با وسعت حدود 100 هزار هکتار، حدود 10 درصد از وسعت جغرافیایی استان را تشکیل می‌دهد؛ بر همین اساس، قم یکی از تالابی‌ترین استان‌های کشور و دارای ظرفیت‌های بزرگ زیست‌محیطی است که همه‌ساله میزبان دسته‌های بزرگ پرندگان مهاجر می‌باشد تا اثبات کند که زیبایی قم تنها در کویر خلاصه نمی‌شود.
تالاب‌های مره ، شکارممنوع حوض سلطان ، بهشت معصومه، دریاچه نمک، غدیر و گنبد نمکی جزو تالاب‌های استان قم به شمار می‌آید؛ تالاب مره در بخش مرکزی شهر قم و در مسیر آزادراه قم - گرمسار و تالاب بهشت معصومه در همین بخش در جاده کوه سفید قرار دارد.
دریاچه نمک حوض سلطان در 40 کیلومتری شمال شهر قم، 85 کیلومتری جنوب تهران و در حاشیه آزادراه قم - تهران قرار دارد؛ این دریاچه به مساحت تقریبی 240 کیلومترمربع در جنوب رشته‌کوه‌های البرز واقع‌شده و وسعت و شکل دریاچه متناسب با ورود آب و میزان بارندگی آن در فصل‌های مختلف سال متفاوت است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به استقرار صنایع سربی در قم عنوان کرد: در اینکه سرب عامل سرطان باشد هنوز هیچ‌گونه دلیل علمی وجود نداشته و مساله اثبات‌شده‌ای نیست.
وی ادامه داد: مزیت‌های اقتصادی و اتصال آن به مراکز اقتصادی اصلی کشور و قانون شعاع 120 کیلومتری تهران از عوامل اصلی استقرار صنایع سرب در قم بوده که برای تولیدکنندگان همراه باارزش افزوده است.
وی در ادامه افزود: سازمان حفاظت محیط زیست فقط در 20 درصد از مسائل زیست‌محیطی تسلط و اختیار قانونی داشته و 80 درصد مباحث آن در اختیار دستگاه‌های دیگر بوده و با تعامل با آن‌ها پیگیری می‌شود.
موسوی مشکینی با اشاره به عملکرد محیط زیست قم در سال گذشته خاطرنشان کرد: در این سال و در رابطه با اظهار نظر در استقرار فعالیت‌های صنعتی و تولیدی، یک هزار مورد استعلام در تأسیس و بهره‌برداری صورت گرفته که 30 درصد نسبت به سال 96 افزایش داشته است.
وی ادامه داد: همچنین 19 پرونده قضائی در حوزه محیط زیست طبیعی و 46 مورد در حوزه محیط زیست انسانی تشکل شد، پرونده‌های حوزه محیط زیست طبیعی نسبت به سال 96، 2 برابر افزایش داشته است.
وی اضافه کرد: در سال 97 هیچ واحد صنعتی پلمپ نشد، 35 چاه غیرمجاز و آلاینده استان با مجوز قضائی متوقف و از مدار فعالیت خارج گردید.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم ابراز کرد: سال گذشته 124 گونه جانوری زنده توسط شهروندان به محیط زیست استان تحویل داده‌شده و 30 گونه نیز از متخلفان کشف‌شده است.
وی اضافه کرد: با نظارت‌های مأموران محیط زیست قم سال گذشته 13 قبضه اسلحه غیرمجاز و 3 هزار و 400 عقرب نیز از متخلفان کشف و ضبط‌شده است.
وی همچنین تصریح کرد: 1400 مورد پایش از واحدهای صنعتی استان در سال 97 انجام شد و 300 مورد گزارش آلایندگی به ثبت رسیده است.
موسوی مشکینی بیان کرد: سال 97، 35 روز پاک در قم به ثبت رسید همچنین 60 روز ناپاک نیز در همین سال توسط دستگاه‌های پایش استان ثبت‌شده است، از ابتدای امسال تمام روزهای قم وضعیت مطلوبی داشته است.
وی با اشاره به اهمیت تشکل‌های مردم‌نهاد در حوزه مطالبه گری مسائل زیست‌محیطی گفت: در استان قم 9 مورد سمن زیست‌محیطی مجوز فعالیت داشته که از این بین 2 سمن فعالیت مستمر دارد.
وی در ادامه با اشاره به جمع‌آوری حیوانات داخل شهر گفت: محیط‌زیست تکلیف قانونی برای جمع‌آوری حیوانات اهلی نداشته و حیطه وظایف این سازمان در حوزه حیات‌وحش است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست قم در رابطه با کاهش کشت اکالیپتوس در شهر گفت: این‌گونه گیاهی، گونه مخرب و مهاجم محسوب نمی‌شود اما متناسب با اقلیم قم نبوده و مصرف آب بالایی دارد و در مقابل سرما نیز مقاومت را لازم ندارد.
وی بیان کرد: کاشت درختان مثمر به‌جای اکالیپتوس کارشناسی شده نبوده و نمی‌توان آن را در شهر به دلیل مخاطرات احتمالی به اجرا درآورد.
وی در ادامه با اشاره مساله آتش‌سوزی‌های احتمالی در سطح مراتع استان گفت: با توجه به وضعیت مطلوب مراتع به دلیل بارندگی‌های اخیر درصورتی‌که پیشگیری‌های لازم توسط مردم صورت نگیرد احتمال بروز آتش‌سوزی‌های گستره وجود دارد.
وی با اشاره به وضعیت استقرار واحدهای مرتبط با هیدروکربن‌ها نیز در قم عنوان کرد: این مساله هنوز در شورای برنامه‌ریزی به تصویب نرسیده است.
موسوی مشکینی ادامه داد: قم استان شکننده‌ای از نظر مسائل زیست‌محیطی است و باید طبق سند آمایش اولویت با بخش گردشگری بوده و از استقرار صنایع آلاینده خودداری شود.
وی تصریح کرد: شهرک صنعتی سلفچگان به‌عنوان یکی از کانون‌های آلاینده در سطح کشور شناسایی‌شده و همین امر سبب کاهش رغبت برای سرمایه‌گذاری شده است.
منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان در 50 کیلومتری شهر قم، به عنوان مهم‌ترین و نزدیک ترین منطقه ویژه اقتصادی به مرکز سیاسی – اقتصادی کشور، واقع در مسیر جاده ابریشم، راه آهن سراسری و بزرگراه‌های اصلی شمال – جنوب و شرق – غرب ایران است و برای برقراری ارتباط با اروپا، کشورهای آسیای میانه و خلیج فارس به منظور تولید، صادرات و ترانزیت کالا، موقعیتی ممتاز دارد و قادر است نقش تعیین کننده‌ای در اقتصاد کلان منطقه و کشور ایفا کند.
7403 / 1175

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/91811/وضعیت-آلودگی-قم-هیچ-وقت-به-حالت-اضطرار-نرسیده-است
بستن   چاپ