عصر قم
5 شرط رسیدن به کمال روزه داری/ روزه تنها برای درک حال فقرا نیست
سه شنبه 24 اردیبهشت 1398 - 2:03:33 PM
ایسنا
عصرقم- حجت الاسلام و المسلمین کریم مومنی با بیان اینکه هدف از روزه داری تنها درک حال فقرا نیست، عنوان کرد: مهم ترین مسئله در روزه داری، انس و طاعت الهی بوده و این موضوعی است که تنها اختصاص به دین اسلام نداشته است.

وی با اشاره به آیه "کتب علیکم الصیام" بیان کرد: روزه داری در امت های گذشته نیز به شکل های مختلف وجود داشته، به طوری که در برخی امت‌ها روزه داری به شکل روزه سکوت بوده است.

نزول علم و معرفت بر قلب، یکی از اهداف عالی روزه داری است
این کارشناس مذهبی افزود: از مهم ترین رزق هایی که خداوند می تواند به بنده خود عطا کند، علم، معرفت و حکمت است، این علم و حکمت نیز در قلب همه افراد قرار داده نمی شود، برای مثال گفته شده است که علم و حکمت بر قلبی که شکم آن سیر باشد نازل نمی شود، بنابراین یکی از اهداف عالی روزه داری نزول علم، معرفت و حکمت الهی بر قلب انسان است.

مومنی با تاکید براینکه در روایات مختلف از اهل بیت(ع)، از روزه داری که تنها از خوردن و آشامیدن پرهیز شود، نهی شده است، گفت: شخصی به نام جابر از امام محمدباقر(ع) نقل می کند که روزه داری چند شرط دارد و شخصی روزه دار واقعی است که تمامی این شروط را رعایت کند.

وی ادامه داد: طبق روایت امام محمد باقر(ع)عبادت شبانه، کنترل شهوت، کنترل زبان، نگه داشتن و کنترل چشم از ارتکاب به گناه و پرهیز از آزار و اذیت دیگران، از شروط مهمی است که شخص روزه دار باید به رعایت آن اهتمام کند، به تعبیر امام باقر(ع) شخصی که در روزه گرفتن خود تمامی این شروط را به درستی رعایت کند، در پایان روزه داری از همه گناهان خارج شده و همچون نوزادی است که هم اکنون از مادر خود متولد شده است.

آیا غیبت کردن، ‌مبطل روزه است؟
این کارشناس مذهبی در رابطه با اینکه آیا "غیبت کردن" روزه را باطل می کند؟، عنوان کرد: به طورکلی دو نوع "شرط" وجود دارد که یک نوع آن شرط "صحت" و دیگری شرط "کمال" است، غیبت کردن نیز از شروط دوم درروزه داری به شمار می رود، بنابراین غیبت مبطل روزه نیست، اما تاثیر روزه داری و ثواب آن را به میزان زیادی کاهش می دهد و گویا شخصی که در حین روزه داری غیبت می کند، تنها گرسنگی و تشنگی را تحمل کرده در حالی که هیچ تاثیر و ثوابی از این روزه داری نصیب او نشده است.

مومنی تاکید کرد: رسیدن به کمال، معرفت و مصون ماندن از آتش جهنم همگی از تاثیراتی است که شخص روزه دار پس از روزه گرفتن، به آن خواهد رسید اما شخص روزه داری که تنها گرسنگی و تشنگی را تحمل کرده و در عین حال زبان، چشم و شهوت خود را کنترل نمی کند، به هیچ کدام از این تاثیرات روزه داری دست پیدا نمی کند.

رابطه مستقیم و موثر جسم و روح انسان بر یکدیگر
وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف مهم روزه داری، درک گرسنگی و تشنگی روز قیامت است، گفت: طبق روایات، در روز قیامت، خورشید آنچنان به انسان ها نزدیک است که گویی با فاصله بسیار کم در بالای سر هر شخص، خورشید قرار گرفته و گرمای شدید آن حس می شود.

این کارشناس مذهبی افزود: بر اساس آنچه که در روایات ذکر شده است، شخصی که در دنیا،‌ گرسنگی، تشنگی و گرما را با روزه داری تحمل کرده و از فرمان الهی اطاعت می کند، خداوند در روز قیامت تحمل شدت گرمای خورشید را که بی فاصله بالای سر هر شخص قرار گرفته، بر او آسان خواهد کرد.

مومنی با تاکید براینکه رابطه عمیقی بین جسم و روح وجود دارد، گفت: در احادیث و روایات متعددی آمده است که خوردن بیش از حد گوشت، موجب قساوت قلب می شود و یا خوردن عدس، باعث رقت قلب شده و اشک را زیاد می کند، تمامی این ها نشان دهنده این مطلب است که جسم با روح رابطه مستقیم و موثر دارد.

وی ادامه داد: وقتی جسم و روح انسان به این میزان بر یکدیگر تاثیر گذار هستند، بنابراین نخوردن و نیاشامیدن نیز بر روح و قلب او تاثیرگذار خواهد بود، براین اساس یکی دیگر از فواید روزه داری کنترل شهوت ذکر شده است، به این معنا که نخوردن و نیاشامیدن موجب تضعیف قوای جسمی و جنسی شده و شهوت را کنترل می کند.

این کارشناس مذهبی عنوان کرد: قلب به معنای روح آدمی و مرکز ایمان و معرفت است و از آنجا که رابطه عمیقی میان جسم و روح وجود دارد، هر آنچه که بر جسم تاثیر گذار باشد روح انسان را تحت تاثیر قرار می دهد؛ روزه گرفتن نیز ابتدا با تاثیر در جسم در مراحل بعدی بر روح و قلب انسان که محل نزول معارف الهی است موثر خواهد بود.

مومنی در پایان تصریح کرد: تنها تحمل حال فقیران، هدف روزه داری نیست، بلکه تاثیرات و اهداف  والاتری در ورای آن نهفته است، درک گرسنگی و تشنگی روز قیامت، آماده سازی قلب و روح جهت نزول معارف الهی، رقت قلب وکنترل شهوت از آثار و فوایدی است که برای روزه داری ذکر شده است.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/90686/5-شرط-رسیدن-به-کمال-روزه-داری--روزه-تنها-برای-درک-حال-فقرا-نیست
بستن   چاپ