عصر قم
سازوکارهای قانونی، باید مانع دخل و تصرف در حریم رودخانه‌ها شود
چهارشنبه 11 اردیبهشت 1398 - 1:22:48 PM
ایسنا
عصرقم- احمد حاجی حسینی مسگر در میزگرد رسانه ای واکاوی نقش آبخیزداری در جلوگیری از وقوع سیل و تهدید های پیش روی قم عنوان کرد: شناخت تغییر اقلیم، اهمیت زیادی در مواجهه با پدیده‌هایی مانند سیل و خشکسالی دارد زیرا بسیاری از مباحث آن قابل پیش بینی است. شدت و مدت و دامنه بارش باران از جمله فاکتور هایی است از کنترل ما خارج است،اما می توان سیلاب را مدیریت کرد.

وی اظهار کرد: آسیب های جدی سیل اخیر نشان داد، سازوکارهای قانونی باید مانع از دخل و تصرف در حریم رودخانه ها شود. یکی از آسیب های جدی در حوزه سیلاب، تخریب بستر رودخانه قم بود که خسارات زیادی را بر جای گذاشت.

وی عنوان کرد: احداث بلوار زائر در بستر رودخانه قم و وجود رمپ‌های ورودی و خروجی در رودخانه، ایجاد المان های شهری و سد معبر و دخل و تصرف و ایجاد فضای سبز در بستر رودخانه، آسیب ها و خسارات زیادی را به دنبال دارد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قم گفت: ما نمی توانیم با سیل مقابله کنیم اما می توانیم آن را مدیریت کرده و با ساماندهی دخل و تصرف های رودخانه، مانع از بروز خسارات شویم.

وی افزود: یکی از اقدامات مهم دولت، خرید خانه‌ها در بستر رودخانه و انتقال آن است، همچنین باید از ارائه خدمات به ساخت و سازها در بستر و یا حریم رودخانه ها به طور جدی جلوگیری شود.

حاجی حسینی مسگر در مورد قرار گرفتن پروژه بیمارستان خاتم در مسیر سیلاب عنوان کرد: در اجرای این طرح، اولین مشکل، بحث سیل بود، با توجه به اینکه 100 هکتار زمین به اجرای پروژه واگذار شده بود، 9 هکتار از پروژه در بستر مسیر سیل قرار داشت.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قم متذکر شد: در کمیسیون تبصره 5، یکی از بحث‌های جدی مسیر یا آبراه یا رودخانه در زمین گرفته شده و رعایت شدن حریم و بستر است در این باره اقداماتی انجام شد تا عبور سیلاب با بازگشت صد ساله کمترین خسارات را در پی داشته باشد.

وی گفت: ایمن کردن اطراف رودخانه و تاب آوری برای سیلاب و رودخانه قم اهمیت زیادی دارد و باید در کارگروه‌های تخصصی این موضوع پیگیری شود.

حاجی حسینی مسگر در مورد رفع مشکلات کمبود آب در قم با توجه به بارش های شدید اخیر بیان کرد: اگر چه میزان بارش باران در قم خوب بود اما پدیده تغییر اقلیم یک سکه با دو روی است یک روی آن سیل و دیگری خشکسالی است و نباید احساس کنیم خشکسالی تمام شده است.

وی افزود: اثرات سیلاب و نفوذ به خاک در کوتاه مدت خود را نشان نمی دهد، اما آثار مثبت سیلاب این است که در یک مقطعی چاه‌هایی که برای کشاورزی استفاده می شد کنار رفت و این حسن مهمی است زیرا بهره برداری از آبهای زیرزمینی در کشاورزی قم بسیار اسفناک بود.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قم اظهار کرد: با استفاده از چاه‌ها،150 میلیون متر مکعب بیش از ظرفیت آبهای زیرزمینی برداشت می شد، ما به لحاظ تخریب کیفی و کمی آبهای زیرزمینی در استان های رده اول هستیم.

وی گفت: با بارش های اخیر 170 میلیون متر مکعب در سد قم 15 خرداد جمع شد که بسیار قابل توجه است، سد 15 خرداد یک بار نیز در سال 86 این میزان آب را تجربه کرده است، همچنین در سد کوچری 173 میلیون متر مکعب آب داریم و خیال ما به اینکه تا دو سال آینده آب شرب را تامین کنیم راحت است اما عمده مصارف آب کشاورزی از منابع زیرزمینی انجام می شود. این میزان بارش، جوابگوی افت آب در طول چهل سال نیست و نباید به سراغ منابع زیرزمینی برویم.

وی بیان کرد: مصرف آب شرب قم 130 میلیون متر مکعب در سال است اما در کشاورزی 500 میلیون متر مکعب است و از منابع زیرزمینی تامین می شود،با وجود پروژه های سرشاخه دز ،اتکای آب شرب قم به منابع آبهای زیرزمینی کم شد.

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای قم افزود: 85 درصد آب مورد نیاز از آب های سطحی در بخش شرب استفاده می شود ایجاد تعادل میان تغذیه و مصرف اهمیت زیادی دارد.

وی بیان کرد: امروز 70 درصد از آب مورد نیاز قم از آبهای سطحی استفاده می شود که نقش مهمی در حفظ سفره های زیرزمینی دارد.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/90273/سازوکارهای-قانونی،-باید-مانع-دخل-و-تصرف-در-حریم-رودخانه‌ها-شود
بستن   چاپ