عصر قم
کتاب اعداد و نفوس اهالی دارالایمان قم رونمایی شد
يکشنبه 1 ارديبهشت 1398 - 03:20:52
عصر قم - قم- کتاب اعداد و نفوس اهالی دارالایمان قم با حضور استاندار،فرماندار، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از قم پژوهان قم رونمایی شد.
به گزارش روز پنجشنبه بنیاد قم پژوهی، دراین مراسم استاندار قم با اشاره به اهمیت توجه به گذشته و درس گرفتن از تاریخ گفت: در کشور ما تاریخ غنی وجود دارد اما به آن توجه نمی‌شود چرا که در زمینه رجوع و استفاده از تاریخ حافظه تاریخی بلند مدت نداریم و گفته می‌شود که حافظه تاریخی ما کوتاه مدت است. باید با مطالعه تاریخ و جغرافیا جامعه مطلوبی بسازیم.
بهرام سرمست با اشاره به اهمیت پرداختن به تاریخ سرزمینمان گفت: چیزی که ما را رنج می‌دهد نبود مطالعه علمی و دقیق و بنیادی از گذشته تاریخی سرزمین ما است؛ به طوری که بتوانیم برای بهبود شرایط جامعه امروز از آن استفاده کنیم. خوشبختانه در کتاب "اِعداد نفوس اهالی دارالایمان قم" به آن توجه شده است و مطالعه ریشه‌ای و دقیقی صورت گرفته که جای تشکر دارد.
وی با بیان این‌که مطالعه تاریخ ایران نشان می‌دهد که طی صد سال گذشته تحولات مختلفی اعم از جنگ، کودتا، جنگ داخلی رخ داده است افزود: ولی چالشی که وجود دارد این است که ما نتوانسته‌ایم آنطورکه باید از گذشته درس بگیریم و فراروی آینده قرار دهیم.
استاندار قم هنر مطالعه تاریخ را در استفاده برای زیست و زندگی بهتر امروز دانست و تصریح کرد: در این نوع مطالعه هنر برتر ما این است که بتوانیم از گذشته تاریخی خود برای ساخت جامعه‌ای بهتر بهره بگیریم و تاریخ جدیدی بر مبنای گذشته غنی خود بنیان گذاری کنیم.
سرمست مطالعه آنچه در گذشته سر زمین ما رخ داده را مهم عنوان کرد و اظهار داشت: ماندن و اسیر شدن در گذشته با ادبیات حسرت نگارانه درست نیست؛ بلکه ما می‌توانیم با هویت‌بخشی و ارزشگذاری درست گذشته آن را به امروز بکشانیم و جامعه بهتری را برای نسل امروز و آینده ایران رقم بزنیم که در واقع باید کارکرد مطالعه تاریخ این نتایج را در بر داشته باشد.
وی با اشاره به اهمیت پرداختن به جغرافیا در مطالعه تاریخ گفت: پرداختن صرف به تاریخ نمی‌تواند راهگشایی مسائل و مشکلات پیش رو باشد. کشور ما در دوره‌های مختلف آماج حمله و تاخت و تاز دشمنان این سرزمین بوده است و نوعی گسست و پارگی ایجاد شده است. بنابراین توجه به جغرافیای سرزمینی در مطالعه تاریخ باعث ایجاد تعلق می‌شود.
استاندار قم تاکید کرد: ایجاد حس وطن‌دوستی و تعلق به مکان باید در ما ایرانیان تقویت شود و راه تقویت آن لحاظ کردن مطالعه بنیادی تاریخ و جغرافیای کشورمان است.
سرمست بیان کرد: موضوعی که به عنوان لایه‌ای فرهنگی مطرح است به دوره ایران قبل از اسلام و بعد از اسلام و دوره تجدد و نوخواهی می‌پردازد که در واقع به علت تحرکات جغرافیایی غلبه حاشیه بر متن صورت گرفته و اگر ما بخواهیم آینده بهتری را بسازیم باید بین گذشته، امروز و آینده ارتباط معناداری ایجاد کنیم.
وی پرداختن به محلات و آمار دقیق گذشته قم را خوب توصیف کرد و افزود: مطالعه بینادی تاریخ قم همان چیزی که فلسفه بنیاد قم‌پژوهی است کار بسیار خوبی است، اما باید به این نکته دقت شود که این نوع پرداختن‌ها به گونه‌ای باشد که بدور از تعصب باشد تا مهاجرین و یا افرادی که به هر علت در این شهر ساکن می‌شوند بتوانند با ساکنان قدیمی این شهر ارتباط برقرار کنند تا آن احساس وحدت و همدلی که لازمه همزیستی در یک مکان است دچار مشکل نشود. در واقع بنیاد قم‌پژوهی باید با عملکرد خود بتواند بین شهروندان این شهر وحدت و همدلی ایجاد کند.
در این کتاب علمی‌ترین و دقیق‌ترین سرشماری قم نخست‌بار در سال 1284-1285 ق. در دوران ناصرالدین‌شاه صورت گرفته است. این سرشماری در قالب رساله‌ای با عنوان «کتابچه اَعداد نفوس اهالی دارالایمان قم» جزو رسائلی است که در دوره ناصری به منظور تدوین مرآت البلدان (دانشنامه کشوری به دستور و با مراقبت اعتمادالسلطنه) فراهم آمده و نسخه آن در مجموعه‌ای است که در کاخ گلستان نگهداری می‌شود.
این کتاب به همت محسن روستایی و حسین احمدی رهبریان تصحیح و بازخوانی شده است.
7406/ 6133/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/89797/کتاب-اعداد-و-نفوس-اهالی-دارالایمان-قم-رونمایی-شد
بستن   چاپ