عصر قم
مهر گزارش می‌دهد؛
نوروز؛ آیین باستانی و ملی ایرانیان/ ریشه‌های مذهبی و دینی نوروز
پنجشنبه 1 فروردين 1398 - 07:01:56
عصر قم - قم - هرچند نوروز یک عید باستانی و ملی ما ایرانیان است اما بعضی آداب آن مانند صله ارحام مورد تأکید اسلام و دارای ریشه مذهبی دارد.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: جشن‌ها و آئین‌های نوروز آغاز شده و هر کسی به اندازه ظرفیت خود برای برگزار شدن با شکوه این آئین ملی و سنتی تلاش می‌کند؛ آئینی که ریشه در فرهنگ و سنت‌های ما ایرانیان دارد.
در دل سنت دیرینه برگزاری جشن‌های نوروز آیین‌هایی است که نه تنها ریشه در فرهنگ ملی ما دارد بلکه در فرهنگی دینی ما هم به آن تأکید شده است پس نوروز ریشه مذهبی هم دارد.
برگزاری آئین‌های خانه تکانی، دستگیری از نیازمندان در نوروز، دید و بازدید و یا همان صله ارحام و رفتن به خانه بزرگان فامیل همه و همه مورد تأیید بزرگان دینی و پیشوایان ما قرار گرفته است بی‌شک کهن‌ترین جشن تاریخ بشری نوروز است نوروز را باید جشن تولد زمین و زمان، جهان و جهانیان دانست و در در دین اسلام نیز این روز گرامی داشته شده است.
در روایتی نقل شده است که یکی از یاران و خواص امام صادق (ع) در نوروز به خدمت امام رسید و حضرت امام صادق (ع) فرمودند که آیا این روز را می‌شناسی «معلی» در پاسخ گفت: این روز را ایرانیان گرامی و به یکدیگر هدیه می‌دهند.
آداب زیبای برگزاری آئین‌های نوروز
شاید از مهم‌ترین سنت‌های دیرینه ما ایرانیان انداختن سفره هفت سین باشد در این باره دانشمند بزرگ «ابوریحان بیرونی» گفته، نوروز در نخستین روز از فرودین ماه از این جهت نوروز نامیده شده است که پیشانی سال نو است.
عدد 7 در بسیاری از فرهنگ‌ها اهمیت دارد در دین اسلام عدد هفت جایگاه ویژه‌ای دارد مانند هفت آسمان، هفت دور طواف، که از مفاهیم دینی گرفته شده است. علامه مجلسی می‌گوید: «آسمان هفت طبقه و زمین هفت طبقه است و هفت ملک یا فرشته بر آن موکول شده است».

آیت الله العظمی مکارم شیرازی در درس خارج فقه خود که چند روز قبل در مسجد اعظم قم برگزار شد، ضمن تبریک فرارسیدن سال نو به تشریح سنت‌های مربوط به نوروز پرداخت و گفت: بعضی‌ها کلاً با نوروز مخالف هستند و برخی نیز معتقدند باید همه رسم و رسومات را کاملاً اجرا کرد اما سنت پیامبر اکرم (ص) چیز دیگری است.
این استاد سطوح عالی حوزه افزود: پیامبر گرامی اسلام (ص) نسبت به سنت‌های زمان جاهلیت نه به طور کلی آن سنت‌ها را رد کردند و نه به طور کلی آنها را تأیید کردند؛ بلکه سنت‌هایی مثل اکرام مهمان و وفای به عهد را که مربوط به زمان جاهلیت بود را پذیرفتند و برخی سنت‌های اشتباه را نفی کردند و ما نیز نسبت به سنت‌های ایرانی و ملی نیز باید این گونه برخورد کنیم.
بعضی از آئین‌های نوروز باعث انسجام بیشتر خانواده‌ها می‌شود
نظافت خانه و خانه تکانی دل از کینه‌ها، دید و بازدیدهای عید و صله رحم این سنت‌ها در فرهنگ ملی ما همیشه جاویدان بوده است هرچند دست خوش تغییراتی شده و بعضی هم کم رنگ شده ولی این آداب ریشه در تمدن و حتی دین و مذهب ما دارد.
رفتن بر سر مزار گذشتگان در پنج‌شنبه آخر سال از سفارش‌های دین مبین اسلام است
بعضی از آئین‌های نوروز باعث هم‌بستگی و انسجام بیشتر خانواده می‌شود مانند دید و بازدید که این سنت دارای ثواب اخروی و پاداش الهی است هم‌چنین خانه تکانی و تهیه لباس نو سنت پسندیده‌ای است که پیامبر اعظم ما حضرت محمد (ص) سفارش کرده‌اند «خداوند اسلام را بر نظافت و پاکیزگی بنا نهاده است».
هم‌چنین رفتن بر سر مزار گذشتگان در پنج‌شنبه آخر سال از سفارش‌های دین مبین اسلام است؛ پیامبر اکرم (ص) شب‌های جمعه از میان اصحاب خارج و به زیارت اهل قبور می‌رفتند پس نتیجه می‌گیریم بسیاری از آئین‌های نوروزی به رغم داشتن ریشه ملی در فرهنگ ما در مفاهیم اسلامی به دلیل هماهنگی با مبانی فطری و عقلانی در فرهنگ اسلامی ما هم وجود داشته و این امر باعث افزایش انسجام دینی و ملی ما ایرانیان می‌شود.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/87824/نوروز؛-آیین-باستانی-و-ملی-ایرانیان--ریشه‌های-مذهبی-و-دینی-نوروز
بستن   چاپ