عصر قم
برگزاری همایش بین المللی مدرسه فقهی-کلامی شیعه در لکنهو هندوستان
سه شنبه 7 اسفند 1397 - 1:25:41 PM
ایسنا
عصرقم- حجت الاسلام محمدتقی سبحانی صبح امروز در نشست خبری همایش بین المللی مدرسه فقهی-کلامی شیعه در لکنهو هندوستان عنوان کرد: مکتب اهل بیت در سراسر تاریخ در جغرافیاهای مختلف آثار بلندی را برجای گذاشته است و هرجا این مکتب راه پیدا کرده است، توانسته برای اسلام افتخار آفرینی کند.

وی افزود: در سال‌های اخیر این امر کمتر مورد توجه قرار گرفته است و مرکزیت شیعه به ایران و عراق محدود شده است، در حالی که در گذشته در سراسر نقاط جهان این فرهنگ اشاعه پیدا کرده بود.

رییس بنیاد فرهنگی امامت اهل بیت بیان کرد: سرزمین هندوستان یکی از زمینه‌های گسترش فرهنگ شیعه بوده است و در آنجا مکتب اهل بیت، شخصیت‌های علمی بزرگی را پرورش داده است و کتاب‌های با ارزشی تالیف شده ولی کمتر این منطقه مورد توجه قرار گرفته است.

وی ادامه داد: از حدود 10سال گذشته، در بنیاد فرهنگی امامت هدف گذاری شد که شیعه در هندوستان و آثار موجود مورد پژوهش قرار بگیرد و تلاش شد مدرسه شیعه در لکهنو هند مورد توجه قرار بگیرد و سرمایه‌های موجود در این مدرسه جمع آوری شود؛ با تلاش‌های بسیار 100جلد کتاب ارزشمند از آثار بزرگان و فرهیختگان مدرسه لکهنو در هند شناسایی و مورد تحقیق قرار گرفته است.

سبحانی تصریح کرد: مدرسه لکهنو هند با سابقه حدود200سال، شخصیت‌های تراز اولی را در جهان تشیع آفریده و این شخصیت‌ها از نظر کلامی و امامت پژوهشی جزو نفرات برجسته در علمای جهان تشیع هستند؛ این مدرسه پس از دوران افول حکومت صفوی ایجاد می‌شود و از تجربیات علمای دوران صفویه استفاده می‌کنند و از این جهت بسیار با اهمیت است.

وی گفت: در آن زمان تشیع در هند دچار انحطاط فرهنگی بود و با دو آسیب صوفی گرایی افراطی و اخباری گری مواجه بود که با افتتاح این مدرسه، بحث های کلامی و فقهی مورد پژوهش قرار گرفت و بسیار در تصحیح و ترویج تشیع در هند بسیار اثر گذار بود.

این پژوهشگر علوم اسلامی اظهار کرد: اقداماتی که در هندوستان به طور مشترک با موسسات ایرانی و هندی انجام شده است، یکی از بهترین گونه‌های تبادل فرهنگی بین کشورهای مختلف است و ثمرات خوبی داشته است.

وی بیان کرد: همایش بین المللی مدرسه فقهی-کلامی شیعه در لکنهو هندوستان با بزرگداشت علامه سید دلدارعلی نقوی 18اسفند برگزار می‌شود و اسفندماه سال بعد نیز کنگره بین المللی میرحامد حسین در قم برپا می‌شود.

سبحانی خاطرنشان کرد: این همایش با پیام آیت الله صافی گلپایگانی آغاز می‌شود و در این پیام به اهمیت اقدامات در هندوستان و احیای فرهنگ تشیع در آن منطقه اشاره شده است؛ پژوهشگران و محققان ایرانی نیز در این همایش به ارائه مقالات می‌پردازند و در کتب مجموعه مقالات منتشر می‌شود.

وی ادامه داد: 100جلد کتب اسلامی و دینی که در هندوستان وجود داشت، احیا و منتشر شده است و در همایش رونمایی می‌شود؛ این آثار با موضوعات و مضامین مختلفی هستند و به طوری جامع العلوم است؛ کتاب احکام العدال العلویه که توسط پدر میرحامد حسین تالیف شده بود در این همایش رونمایی می‌شود که این کتاب بسیار ارزشمند حاوی نامه‌ها و توصیه‌های امام علی(ع) برای حکومت داری است که برای حاکم آن زمان نگارش شده است.

رییس بنیاد فرهنگی امامت اهل بیت در خصوص اهداف این همایش گفت: این همایش در تقویت ارتباط فرهنگی و سیاسی دو کشور موثر است و تقویت بنیه شیعی مردم هندوستان و آشنایی با پیشینه عظیم تشیع در این منطقه از تاثیرات این همایش است.

در ادامه این نشست، رضا مختاری، رییس موسسه کتابشناسی شیعه تصریح کرد: موسسه کتابشناسی شیعه موفق شد 8کتاب در معرفی خاندان اجتهاد هندوستان منتشر کند و به زودی آثاری در معرفی خاندان عبقات هندوستان نیز منتشر می‌شود؛ در خصوص خاندان اجتهاد کتب متعددی نوشته شده است ولی موسسه کتابشناسی شیعه کتبی که در گذشته نوشته شده بود ولی احیا نشده بود، مورد پژوهش قرار داد و منتشر کرد.

وی ادامه داد: هند و علمای شیعه در هند حق بزرگی بر حق تشیع دارند و باید نام و آثار آن‌ها احیا شود و خدمات آنان معرفی گردد؛ یکی از خدمات ارزشمند علمای هند، چاپ کتب اسلامی است که برای اولین بار در هندوستان چاپ شده است.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/86604/برگزاری-همایش-بین-المللی-مدرسه-فقهی-کلامی-شیعه-در-لکنهو-هندوستان
بستن   چاپ