عصر قم
عضو مجلس خبرگان رهبری:
آیت الله هاشمی شاهرودی در مسائل جدید فقهی رویکردی مسئولانه داشت
چهارشنبه 5 دي 1397 - 18:06:25
عصر قم - قم- عضو خبرگان رهبری با اشاره به اینکه آیت الله شاهرودی درمسائل جدید فقهی ، رویکردی عالمانه، مسئولانه و معطوف به حل مساله داشت، گفت: مجموعه تاملات فقهی ایشان فرصتی پژوهشی برای حوزه های علمیه و اهالی پژوهش فقهی است.
به گزارش ایرنا از دفتر آیت الله احمد مبلغی، وی روز چهارشنبه در پیامی به مناسبت ارتحال این شخصیت برجسته انقلاب خاطرنشان کرد: آن مرحوم دارای خصائص قابل ذکر و احیاناً تمایز بخش در زمینه های اجتماعی و علمی و اندیشه ورزی دانشی به ویژه در ساحت فقه و اصول بود.
وی دراین پیام ادامه داد: فقه آیت الله شاهرودی در سه سطح قابل مشاهده و ارزیابی است، که سطح نخست آن، فقه مدرسه ای و در مدرسه است، بخشی از تکاپوی فقهی آیت الله شاهرودی در فضای مدرسه از رهگذر تدریس، تدوین، و مباحثات و مداخلات قابل مطالعه وپیگیری است.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس اظهار داشت: فقه او در این حوزه، حائز سه ویژگی مهم شامل بهره گیری روش مندانه از تکنیک های فقهی در جایگاه خود و به صورتی دقیق؛ رویکرد به گشودن راه های جدید معطوف به حل مسائل و نتیجه محوری در طرح مباحث و عرضه نتایج مطالعات به شیوه ای ملموس و مرتبط با نیازهای مخاطب فقه بود.
وی ادامه داد: بدین ترتیب آیت الله شاهرودی در فضای فقه مسایل مستحدثه، رویکردی عالمانه، مسئولانه و معطوف به حل مساله داشت.
مبلغی دراین پیام بیان داشت: ای بسا بتوان گفت که اگر فقیهان و فقه پژوهان وجهه همت خود را بر شناسایی شیوه استنباط وی در این عرصه نهند حاصل کار، به احتمال زیاد، دستیابی به عناصری درخور توجه و قابل پیگیری در ساحت مهم فقه مستحدثات خواهد بود. از این رو مراجعه به مجموعه تاملات فقهی این فقیه خوش فکر در مسائل مستحدثه، فرصتی پژوهشی برای حوزه های علمیه و اهالی وادی پژوهش فقهی است.
وی درادامه این پیام سطح دوم فقه مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی را فقه غیرمکتوب و حین اجراء دانست و گفت: افزون بر فقه مدرسه ای آیت الله شاهرودی می توان به رویه ها و رگه های فقهی ویژه ای در نگرش فقهی آیت الله شاهرودی اشاره کرد که در اثناء امور اجرایی و مدیریت و به اقتضاء و مراحل و اوضاع آن شکل گرفت. این بخش از میراث فقهی ایشان حاوی ایده ها و نکته پردازی های ارزشمندی است که برخی از آن ها حتی می توانند، در فرض پروردن و مطالعه، زمینه ساز شکل گیری نظریه های تازه و قابل طرح در سطح مدرسه علمی باشند. داشتن نگاه حداقلی به دامنه و نوع زندان در اسلام، ارائه ملاحظات نسبت به آیین دادرسی، افکندن نگاه ویژه به حل اختلاف قضائی و ... از جمله این موضوعات است.
وی با اشاره به سطح سوم فقه آیت الله هاشمی شاهرودی تصریح کرد: بعد سوم فقه ایشان حقوق اندیشی فقهی بود، باید اعتراف نمود که "حقوق اندیشی در فقه" چندان رایج نیست و متاسفانه، رویکرد تقابل انگار میان فقه و حقوق سایه برذهن بسیاری افکنده است و ای بسا بتوان گفت در نگاه برخی میان این دو، خط تمایز مطلق وجود دارد.
مبلغی دراین پیام بیان کرد: در این فضا، به شهادت کسانی که از نزدیک با تلاش های فقهی آیت الله شاهرودی آشنا بودند، ایشان دغدغه ای مشخص و متمایز جهت ارایه حقوق بر پایه فقه داشت. از باب نمونه ای برای این دغدغه مهم می توان به برخی تلاش های آیت الله شاهرودی جهت مطالعه مواد حقوقی و قانونی از منظر فقه اشاره کرد.
عضو مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از این پیام خاطرنشان کرد: از جمله ویژگی های مرحوم آیت الله هاشمی شاهرودی حضور معنادار و در عین حال انقلابی او در فضای سیاست بود، او نسبت به رهبری و نظام کاملا چارچوب پذیر و نسبت به جناح ها، چارچوب ناپذیر بود. آنچه در نگاه او مهم و اساسی می نمود، تامین مصالح اسلام، نظام و رهبری و تقید و تعبد نسبت به این سه رکن بود و از همین خاستگاه، مقام معظم رهبری حل اختلاف میان قوا را به او سپرد، چون او ظرفیت فکری و روحی و سلوکی لازم برای این منظور را واجد بود.
آیت الله هاشمی شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از تحمل یک دوره بیماری سوم دی ماه در سن 70 سالگی دعوت حق را لبیک گفت.
ایشان متولد 1327 در شهر نجف و از سال 1373 در دوره های مختلف (سوم، چهارم، پنجم، ششم و هفتم) عضو شورای نگهبان بود.
7401/ 6133/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/76583/آیت-الله-هاشمی-شاهرودی-در-مسائل-جدید-فقهی-رویکردی-مسئولانه-داشت
بستن   چاپ