عصر قم
امام موسی صدر پیام آور همراهی فقه و اخلاق در مسائل بود
پنجشنبه 15 آذر 1397 - 20:51:41
عصر قم -
رئیس پژوهشکده فقه و حقوق پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: امام موسی صدر پیام آور همراهی فقه و اخلاق در مسائل بود و فقه را پاسدار اخلاق می دانست.
به گزارش خبرنگار ایسنا منطقه قم، حجت الاسلام والمسلمین سیف اله صرامی ظهر امروز در نشست علمی کرسی فقه و تمدن از منظر امام موسی صدر که با مشارکت موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در تالار امام مهدی(عج) پژوهشگاه برگزار شد عنوان کرد: آموزه های اسلام باید بر محوریت فقه و اخلاق باشد.
رئیس پژوهشکده فقه و حقوق با اشاره به دیدگاههای امام موسی صدر در خصوص فقه تصریح کرد: ایشان پیام آور همراهی فقه و اخلاق در مسائل بود و فقه را پاسدار اخلاق می دانست.
وی اظهار کرد:وی جایگاه فقه در اخلاق را رفیع می دانست و بر این باور بود تا فقه را اخلاقی نکنیم و اخلاق را طبق فقه تبیین نمائیم نمی توانیم پاسخگوی نیازها باشیم.
حجت الاسلام والمسلمین صرامی خاطرنشان کرد:اخلاق به تنهایی نمی تواند پاسخگوی نیازها و مسائل باشد چرا که تحت تاثیر کنش های جسمی و جنسی و شهوانی قرار می گیرد و بشر بدون توجه به فقه در مسائل رفته رفته اخلاق را از محتوا تهی می کند.
وی تصریح کرد:در واقع از نظر موسی صدر فقه نظم دهنده اخلاق است و باید همچون دو بال در تعالی انسان به فقه و اخلاق نگریسته شود.
رئیس پژوهشکده فقه و حقوق بیان کرد:امروز برخی از دیدگاهها بر جدایی فقه و اخلاق تاکید دارند در حالی که این دو عنصر تعالی بخش را باید در کنار هم بدانیم و نباید فریب اخلاق گرایی افراطی غرب را بخوریم.
وی توجه به کرامت انسانی را یکی دیگر از دیدگاههای مهم امام موسی صدر برشمرد و گفت:از نظر او کرامت انسانی قاعده ای کلامی است و باید به کرامت انسانی در جامعه دینی و حتی فراتر جوامع اسلامی و بشری توجه داشت و اصل کرامت را در نظر گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین صرامی عنوان کرد:عدالت اجتماعی نیز یکی از محورهای مهم فقه امام موسی صدر است که در این بحث نوآوری های زیادی دارد.
وی تصریح کرد:از نظر او جهان هستی با عدالت اجتماعی پیوند خورده است و این عدالت مرتبط با بسیاری از صفات الهی در تحقق حق و عدالت است.
رئیس پژوهشکده فقه و حقوق اظهار کرد:وی بر این باور است که عدالت اجتماعی در جامعه ای اتفاق می افتد که اعتدال داشته و به دور از افراط و تفریط باشد.
وی بیان کرد:از نظر فقهی عدالت اجتماعی نباید تخت تاثیر فرهنگ های تحمیلی غرب باشد و فرهنگ مصرف و تقاضای کاذب بر آن اثر بگذارد.
حجت الاسلام والمسلمین صرامی تصریح کرد:متاسفانه برخی از تبلیغات در صدا و سیما به طور مستقیم فرهنگ مصرف گرایی را ترویج می دهد و موجب تقاضای کاذب در جامعه می شود از طرفی گسترش تقاضای کاذب موجب می گردد که افراد احساس رضایت از امکانات نداشته باشند.
وی خاطرنشان کرد:امام موسی صدر معتقد بود اسلام مالکیت خصوصی را ارج می دهد اما صرفا وجود منابع را برای رشد و تعالی کافی نمی داند و به انسان نگاه سرمایه اجتماعی دارد.
رئیس پژوهشکده فقه و حقوق بیان کرد:امروز در کشورهای خاورمیانه با اینکه منابع و ثروت های زیادی وجود دارد وجود نگرش مصرف گرایی این منابع را رو به اتمام می برد و هیچ کس توجهی به منابع انسانی و سرمایه های اجتماعی در ارزش افزوده این ثروت الهی ندارند.
وی اظهار کرد:امام موسی صدر در مورد زکات نیز می گوید در جامعه ای که افراد غنی فقط باید زکات بدهند و افراد ضعیف زکات بگیرند اما سطح درآمد ضعیفان رشدی نکند و فاصله درآمدی بین آن ها وجود داشته باشد نتوانسته ایم اقتصاد اسلامی را به خوبی پیاده کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین صرامی توضیح داد:در واقع زکات در جامعه اسلامی و دینی صرف توانمندی افراد ضعیف می شود تا جایی که سطح درآمد آن ها بالا بیاید و نیازی به مساعدت نداشته باشند از نظر امام موسی صدر کاخ نشینی و کوخ نشینی زیبنده جامعه اسلامی نیست.
انتهای پیام

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/73303/امام-موسی-صدر-پیام-آور-همراهی-فقه-و-اخلاق-در-مسائل-بود
بستن   چاپ