عصر قم
جلوه هایی از آیین های عزاداری عاشورا در قم
پنجشنبه 29 شهريور 1397 - 21:12:07
عصر قم - قم - آیین های عزاداری عاشورای حسینی که از بامداد روز پنجشنبه با احیای عاشورایی در قم آغاز، با عزاداری روز عاشورا و برگزاری شام غریبان ادامه داشت دارای جلوه ها و حاشیه هایی بود.
به گزارش ایرنا،عاشورای حسینی(ع)، بار دیگر صحنه ای از تجدید عهد ملتی بود که با زینب(س) درس صبر و استقامت، با عباس درس وفاداری و با حسین(ع) درس ایستادگی در راه حق را آموخت. ملتی که در زیر بیرق عزای اباعبدالله(ع) یک رنگ و یک صدا «لبیک یا حسین» را سر داد. عهد بستند که نگذارند این پرچم زمین بیفتد.
** در روز عاشورا هیات عزاداری با حمل تصاویر شهدای دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم در جلوی هیات جای یاد شهدایی که امنیت امروز ما مدیون آنهاست گرامی داشتند.
** ایستگاه های صلواتی که از ابتدای محرم در جای جای شهر قم برپا شده و ارادتمندان خاندان اهل بیت (ع) در آن با توزیع غذای ، شربت و چای نذری از عزاداران پذیرایی می کردند در روز عاشورا نیز بر فعالیت آنها افزوده شد به طوری که برخی از این ایستگاه های صلواتی، پس از نماز صبح و با آغاز حرکت هیات های عزاداری اقدام به توزیع غذای نذری کرده و تا ساعتی پس از اذان مغرب و عشا نیز به فعالیت خود ادامه دادند.
** هیات های مختلف مارش، سینه زنی و زنجیززنی با سنت ها و رسوم مختلف پس از اقامه نماز صبح در مساجد، حسینیه ها و تکیه ها در مسیرهای تعیین شده خود را به حرم حضرت معصومه(س) رسانده و در آن پس از عزاداری و عرض ادب به ساحت کریمه اهل بیت(ع) به مبدا حرکت خود باز گشتند.
** در میان هیاهوهای سنج و طبل و بلندگوها، هیات ناشنوایان قم بیش از همه به چشم می آمد. هیاتی متشکل از تعدادی از ناشنوایان که با برپایی هیاتی در سوگ شهادت اباعبدالله(س) به عزاداری پرداختند. در این هیات مداح به مداحی پرداخته و یک روحانی این مداحی را به زبان اشاره برای آنها بیان می کرد.
** از نکات قابل توجه، حمل پرچم های مقدس جمهوری اسلامی در هیات های عزاداری است. حمل پرچم مقدس جمهوری اسلامی در قم به عنوان خاستگاه انقلاب اسلامی نه تنها در هیات های ایرانی بلکه در هیات های اتباع کشورهای مختلف نیز به چشم می خورد، انقلابی که با طلوع خود شیعه را در دنیا زنده کرد.
** وجود هیات های اتباع مختلف از کشورهای عراق، افغانستان، پاکستان و هند با آداب و سنون خاص خود از جمله دیگر جلوه های عاشورای حسینی در قم بود.
** برگزاری عزاداری در بیوت مراجع عظام تقلید که از ابتدای محرم با حضور گسترده عزاداران حسینی(ع) برگزار می شود، در عاشورای حسینی نیز شور و شعوری مضاعف داشت.
** نماز باشکوه ظهر عاشورا به امامت آیت الله سید محمد سعیدی تولیت حرم مطهر حضرت معصومه (س)، در این بارگاه ملکوتی در حالی برگزار شد، تمام هیات های عزاداری اطراف حرم کریمه اهل بیت(ع) با شنیدن صدای اذان، برنامه های سوگواری خود را متوقف و در نماز جماعت ظهر و عصر روز عاشورا شرکت کردند.
** در عصر عاشورا همزمان با به آتش کشیدن خیمه های آل پیامبر(ص) در صحرای کربلا، در آئینی نمادین خیمه های عزاداری به آتش کشیده شد و کاروان های نمادین اسرای کربلا در مسیرهای تعیین شده حرکت هیات های عزاداری به سمت حرم حضرت معصومه(س) به حرکت درآمدند.
** مردم قم و زائران کریمه اهل بیت (ع) امروز همچنین با اهدای خون خود و نذر آن برای استفاده بیماران نیازمند، حماسه ماندگار دیگری را رقم زدند. در حاشیه این مراسم همچنین طرح اکرام ایتام به منظور سرپرستی از کودکان بی سرپرست توسط کمیته امداد امام خمینی(ره) قم اجرا شد.
** آیین باشکوه احیای عاشورایی نیز که بامداد پنجشنبه در شب عاشورا با حضور گسترده عزاداران حضرت اباعبدالله الحسین (ع) درحرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) برگزار شد تا اذان صبح روز عاشورا با قرائت قران و مداحی ادامه داشت.
** گِل مالی کردن صورت ها و لباس ها و همچنین گِل نوشته هایی بر لباس عزاداران حسینی از دیگر جلوه های عاشورا در قم بود. گِل نوشته هایی که با گِل و با انگشت بر روی لباس های مشکی عزاداران شعارهایی از جمله «لبیک یا حسین(ع)»، «جانم فدای حسین(ع)» و «به فدای لب تشنه ات یا حسین(ع)» به چشم می خورد.
** مقتل خوانی، قرائت زیارت عاشورا و اجرای تعزیه از جمله دیگر برنامه هایی بود که در روز عاشورا در شهر قم انجام شد.
** زائران نه تنها در حرم مطهر حضرت معصومه(س) بلکه در مسجد مقدس جمکران، بقاع متبرک امامزادگان، تکایا و مساجد، دفتر رهبر معظم انقلاب در قم و دفاتر و بیوت مراجع تقلید نیز به سوگ نشستند و یاد و خاطره حماسه آفرینان کربلا را گرامی داشتند.
** مراسم شام غریبان یاران امام حسین(ع)نیز در غروب امروز در گلزارهای شهدا و آرامستان های قم برگزار شد.
7404/ 6133/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/63382/جلوه-هایی-از-آیین-های-عزاداری-عاشورا-در-قم
بستن   چاپ