عصر قم
چشم شاکیان میلیاردی صبا به استاندار قم!
يکشنبه 21 مرداد 1397 - 18:44:27
عصر قم - هفته نامه ندای وطن قم در شماره روز یکشنبه 21 مردادماه مطلبی با عنوان"چشم شاکیان میلیاردی صبا به استاندار قم!" را به قلم باقر چهره قانی منتشر کرد.
در این مطلب می خوانیم:
پنجم تیرماه 87 خبر انتقال قطعی باشگاه پُر افتخار و پُر ستاره صباباتری تهران که سابقه قهرمانی در جام حذفی و کسب نخستین قهرمانی سوپر جام فوتبال ایران را داشت به استان قم اعلام شد و شور و شعف زیادی در بین اهالی ورزش، به ویژه فوتبالی‌های قم به وجود آورد ولی حالا بعد از 10 سال هیچ اثری از آن ستاره‌ها، افتخارات، مربیان سرشناس، بودجه مشخص و ... نیست و تنها میراث صبا، بدهی هنگفت برای استان است.
نماینده مجلسی که در سال 87 بیشتر از هر مسؤولی در استان و کشور پیگیر انتقال باشگاه صبا به قم بود و عنوان می‌کرد «با پیوستن قطعی تیم صبا به قم، ورزش استان دچار تحول شده و ناگزیر زیرساخت‌های اساسی فوتبال استان نیز ارتقا می‌یابد»، تنها به فکر همان مقطع بوده و امروز را نمی‌دیده که کمتر از یک دهه، نه تنها ورزش استان را دچار تحول نکرده، بلکه به دلیل بودجه‌های زیادی که برای ورزش قم بوده و به این باشگاه رسیده، رو به نابودی رفته است.
درست است که مردم قم شوق زیادی برای انتقال صبا به این استان داشتند و در دو لیگ‌های هشتم و نهم نیز با حضور در استادیوم یادگار امام، استقبال فوق‌العاده‌ای از دیدارهای خانگی تیم صبا به عمل می‌آوردند ولی ای‌ کاش همان سال 87 مسؤولان مربوطه و نماینده مجلسی که می‌گفت استان‌های دیگری مثل گلستان به دنبال انتقال صبا هستند، این فرصت را به آنها می‌داد و شادی کوتاه مدت قمی‌ها را به غم طولانی مدت و حسرت ادامه‌دار تبدیل نمی‌کرد.
اما هرچه بود باشگاه صبا به قم انتقال یافت و تا سال 92 هم بودجه مشخصی داشت که موجب شده بود این تیم همواره بین تیم‌های نیمه بالای جدول قرار بگیرد و در دو مقطع هم در لیگ قهرمانان آسیا حضور پیدا کند ولی بعد از آن و طی چهار سال اخیر آنقدر مشکلات مدیریتی، زیر ساختی، دلالی و ... در این باشگاه اتفاق افتاده که آن را رو به انحلال برده است.
* بدهی‌هایی که روی هم تلنبار شد
در فصل 93-92 تیم فوتبال صبای قم رتبه نهم جدول را به دست آورد که یک رده نسبت به فصل قبل از آن ارتقا داشت ولی در پایان همان سال، به دلیل تغییر دولت و منع اختصاص بودجه به باشگاه‌های دولتی، مدیران باشگاه نیز نتوانستند پرداختی زیادی به کادر فنی و بازیکنان و دیگر تیم‌های زیر مجموعه خود داشته باشند تا رسما دوران بدهکاری صبا را آغاز کنند و طلبکاران زیادی روی دست مسؤولان بعدی بگذارند.
طبق گفته عباس جهان‌بینی، مدیر عامل اسبق باشگاه صبای قم زمانی که او مدیریت این باشگاه را در اردیبهشت ماه 93 برعهده گرفت، تنها 37 درصد از مطالبات فصل گذشته مربیان و بازیکنان تیم فوتبال پرداخت شده بود و 63 درصد را باید او و تیم زیر مجموعه‌ای که داشت، پرداخت می‌کرد.
با دخالت استانداری قم که متولی اصلی باشگاه صبا محسوب می‌شود، هیأت مدیره‌ای قدرتمند با حضور اکبر غمخوار مدیر عامل پیشین پرسپولیس، سید حسن رضوی معاون برنامه‌ریزی وقت استاندار قم، ابوالفضل جوکار بنیان‌گذار انتشارات گاج، محسن بهشتی معاون سابق شهردار و عباس جهان‌بینی، مدیر کل سابق ورزش و جوانان استان شکل گرفت که به نظر می‌رسید حضورشان گرهی از مشکلات صبا باز کند، موجب نتیجه‌گیری تیم شود و بدهی‌های این باشگاه را کاهش دهد.
اما در آن مقطع به دلیل عدم اختصاص بودجه دولتی مشخص، جهان‌بینی که جانشین محمدرضا کشوری‌فرد در سمت مدیر عاملی شده بود، تصمیم گرفت که با گرفتن وام حدودا 3 میلیارد تومانی، 63 درصد از بدهی فصل قبل را به مربیان و بازیکنانی که قراردادشان با صبا را تمدید کرده بودند، بدهد و کمی را هم صرف امور اجرایی تیم کند.
هرچه بود تا پایان فصل جهان‌بینی هم به غیر از پرداخت مطالبات فصل قبل، تنها توانست 37 درصد پرداختی به اعضای کادر فنی و بازیکنان تیم صبا داشته باشد و بودجه سایر تیم‌های زیر مجموعه باشگاه را مثل سال‌های قبل کاهش دهد.
این سیر نزولی و بدهی‌های صبای قم سال به سال ادامه پیدا کرد و به جایی رسید که در حال حاضر بیش از 20 مییلیارد تومان با حدود 300 نفر(حتی بیشتر) طلبکار از این باشگاه وجود دارد و با توجه به نامشخص بودن وضعیت مدیریت باشگاه صبا، هیچ ارگان مشخص دیگری مثل اداره کل ورزش و جوانان یا هیأت فوتبال استان هم نمی‌تواند پاسخگوی این حجم از بدهی باشد.
* بدهی‌ها برعهده استانداری قم است؟
این سوالی است که جواب آن باید بعد از بررسی‌های لازم در فدراسیون فوتبال و مراجع قضایی مشخص شود چراکه در سال‌های اخیر هر فردی که استاندار قم شده به طور خودکار و طبق قراردادی که در زمان انتقال باشگاه صبا به قم وجود داشته، به‌عنوان رئیس مجمع باشگاه صبا نیز کار می‌کرده و مدیران باشگاه هم فقط با نظر او انتخاب می‌شده است.
چنین موضوعی که استاندار قم همه کاره باشگاه صبا است را نمی‌توان رد کرد چراکه او رئیس مجموع این باشگاه است و تمام عزل و نصب‌ها باید با تایید او صورت بگیرد؛ همانطور که در سال 94 سید مهدی صادقی، استاندار قم مدیریت اجرایی تیم بزرگسالان صبا را به سید عبدالرضا موسوی، همکار سابق خود و مدیر شرکت هواپیمایی زاگرس داد.
موسوی بلافاصله بعد از قبول مدیریت اجرایی و اسپانسری باشگاه صبا به مدت یک فصل، بزرگترین نقل و انتقال را رقم زد و علی دایی، شناخته شده‌ترین چهره فوتبال ایران و آسیا را به‌عنوان سرمربی تیم صبا منصوب کرد و با نظر او، بازیکنان شاخصی هم به این تیم آورد که این نوید را می‌داد مشکلات صبا دوباره رفع شده و قمی‌ها دوباره بتوانند سهمیه آسیایی بگیرند.
اما تمام آنها مثل یک رویا بود چراکه در همان یک سال، نه تنها موسوی از قم و تیمداری در صبا فراری شد، بلکه بیشترین بدهی باشگاه صبا را نیز در همان سال رقم زد؛ برای مثال علی دایی از همان یک فصل حدود یک میلیارد تومان طلبکار است و سایر اعضای کادر فنی و بازیکنان هم 50 درصد از مبالغ قراردادش که بیشترشان برای هر فرد 500 میلیون تومان بوده را نگرفتند.
* شاید بدهی صبا 30 میلیارد تومان باشد!
محمد اوسانی، مهاجم سابق صبا در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید در دی ماه 95 که برای گرفتن 80 درصد از مطالبات دو فصل حضورش در این باشگاه، به کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال شکایت کرده، به او گفته بودند نفر 246 است که از این باشگاه شکایت می‌کند و ابتدا باید به شکایت 245 نفر دیگر از تیم صبا رسیدگی شود!
این آمار فاجعه‌بار که مطمئنا طی دو سال اخیر به تعداد آن اضافه شده و حداقل به 300 نفر رسیده نشان می‌دهد که شاید بدهی‌های باشگاه صبا شاید حتی بیش از 20 میلیارد تومان که مسؤولان استانی می‌گویند، باشد؛ چراکه اگر میانگین طلب هر مربی، بازیکن یا شرکت‌ها از صبا را 100 میلیون تومان در نظر بگیریم، این باشگاه در حال حاضر حداقل 30 میلیارد تومان طلبکار است؛ تازه این شکایاتی است که در فدراسیون فوتبال ثبت شده و مطمئنا افراد دیگری هم هستند که هنوز برای گرفتن مطالبات خود از صبا اقدام نکرده‌اند.
* علی دایی: تا آخر پیگیر طلبم از صبا هستم
علی دایی، سرمربی سابق تیم صبای قم در گفت‌وگو با خبرنگار ندای وطن اظهار کرد: بخش زیادی از طلبم از باشگاه صبا را نگرفته‌ام ولی مطمئن باشید تا آخر راه می‌روم و حقم را می‌گیرم.
او ادامه داد: بالاخره که نمی‌شود کسی پاسخگوی این مطالبات ما نباشد؛ یک فصل در این تیم زحمت کشیدیم و بهترین رتبه را با اینکه بازیکنانم فقط 50 درصد دریافتی داشتند، گرفتیم ولی حق همه بچه‌ها را خوردند و برخی مسؤولان ورزش قم هم خیلی راحت حرف از انحلال باشگاه صبا می‌زنند و اسم خودشان را مسلمان می‌گذارند.
علی دایی اضافه کرد: نه فقط از طریق فدراسیون فوتبال، از هر مرجع دیگری شده پیگیری می‌کنم تا مشخص شود طلبم از باشگاه صبا را باید از کدام مسؤولی در قم بگیرم؛ بالاخره این تیم به نام قم است.
سرمربی سابق تیم فوتبال صبا گفت: حتی اگر بگویند باشگاه صبا منحل شده، باز هم پیگیر مطالباتم خواهم بود و اجازه نمی‌دهم حقم پایمال شود.
* استاندار قم: ضعف و اشکالات از من است
سید مهدی صادقی، استاندار قم درباره آخرین وضعیت باشگاه صبا عنوان کرد: صبا یک برگه کاغذ است و هیچ چیزی ندارد؛ یک چیز وارداتی است که اصلا ماهیت بومی هم ندارد.
او ادامه داد: سال اول حضورم در استانداری قم که آن همه زور زدیم تا اسپانسری مدیریت باشگاه صبا را برعهده بگیرد، آن همه تلاش انجام گرفت و آن همه پول خرج شد ولی فقط 200 نفر از مردم قم به استادیوم یادگار امام می‌رفتند؛ آن هم تیمی که در سطح لیگ برتر بازی می‌کرد.
استاندار قم با بیان اینکه علت عدم استقبال از بازی‌های صبا غیر بومی بودن آن تیم بود، عنوان کرد: نتوانستیم باشگاه صبا را پیش ببریم و اگر ضعفی در این تیم است، برای من است؛ اگر اشکالی است، برای من است.
صادقی تاکید کرد: بنده پول مردم قم را صرف باشگاه صبایی که هیچ خاصیتی برای مردم و جوانان این استان ندارد.
* ابراهیمی: انگار نه انگار به ما طلبکار هستند
ابوالفضل ابراهیمی، کاپیتان سابق باشگاه صبا در مورد مطالبات خود به خبرنگار ما گفت: این حرف درست که مطرح شدنم در فوتبال را مدیون صبا هستم ولی این موضوع دلیلی نمی‌شود که از حق خودم و خانواده‌ام بگذرم و پیگیر مطالباتم از باشگاه نباشم.
او ادامه داد: چهار سال در تیم صبا بودم و با جان و دل برای آن زحمت کشیدم، مصدومیت‌ها را به جان خریدم و در زمان مشکلات با بچه‌های تیم حرف می‌زدم تا با قدرت کارشان را ادامه دهند ولی حدود 500 میلیون تومان از طلبم را نداده‌اند.
کاپیتان با اخلاق و سابق تیم صبای قم راجع به پیگیری مطالبات خود اظهار کرد: انگار نه انگار که ما در صبا بودیم، برای این تیم و استان تلاش کردیم؛ بدهی ما مبلغ کمی نیست ولی حتی یک نفر هم در این باشگاه مدیر نیست که ما بتوانیم
پیگیر حق و حقوق‌مان از او باشیم؛ مگر می‌شود تیمی که قهرمان جام حذفی شده و در لیگ قهرمانان آسیا بوده به این روز بیافتد و حتی یک مدیر هم بالای سر خود نداشته باشد؟
ابراهیمی تاکید کرد: دو سال قبل درخواست تمدید قراردادم با باشگاه صبا را داشتم ولی گفتم اگر مطالباتم که حدود 113 درصد از قرارداد دو فصلم بود را بدهند، این کار را انجام می‌دهم، اما بعد از اینکه چنین حرفی زدم، مثل هر سال فقط از مسؤولان قمی قول شنیدم؛ وعده‌هایی که می‌دانستم عملی نمی‌شود.
او یادآور شد: واقعیت این است که مردم قم علاقه زیادی به فوتبال نداشتند و باید این موضوع را بپذیرند چون به غیر از یک فصل در بقیه سال‌ها تماشاگر چندانی به ورزشگاه نیامد و از طرف دیگر استانداران قم طی چند سال اخیر هم ورزشی نبودند و با مسائل فوتبال آشناییت نداشتند که موجب شده این اتفاقات برای تیمی که زمانی علی دایی، یحیی گل‌محمدی، سهراب بختیاری‌زاده، مرتضی کاشی و ... در آن بودند، بیافتد.
* آرام‌طبع: یک مدیر در این استان نیست؟
محمدامین آرام‌طبع، مدافع چپ سابق تیم صبای قم نیز دیگر بازیکنی است که در مصاحبه با ندای وطن به مطالبات‌اش از این باشگاه اشاره کرد و با ابراز تعجب گفت: واقعا مسؤولی در این استان نمی‌خواهد پول ما را بدهد؟ مگر قم استاندار، شهردار، مدیر ورزش و ... ندارد که تا این اندازه به تیمی که آسیایی و لیگ برتری بوده، بی‌توجه هستند؟
او ادامه داد: این موضوع درست که از صبا به پرسپولیس رفتم ولی این را هم در نظر بگیرید که در همین تیم رباط پای من پاره شد و یک سال از فوتبال دور بودم.
آرام‌طبع عنوان کرد: بیش از 550 میلیون تومان از باشگاه صبا طلبکار هستم و به فدراسیون فوتبال و کمیته انضباطی هم شکایت کردم تا بتوانم حقم را بگیرم؛ من هم مثل بقیه بچه‌های تیم و مربیانی که در صبا بودند، شکایت رسمی به فدراسیون داشتم و همه امیدوار هستیم مسؤولان فوتبال کشور تکلیف ما را مشخص کنند.
مدافع سابق صبا تاکید کرد: شخص استاندار قم، متولی باشگاه صبا است ولی انگار ایشان و سایر مدیران قم فکر می‌کنند این تیم برای اصفهان، مشهد، شیراز و دیگر شهرهای ایران است؛ به چه کسی بگوییم که از صبا طلبکار هستیم؟ شکایت حرفمان را پیش چه کسی ببریم؟ مگر می‌شود تا این اندازه بی‌خیال بود؟
او با بیان اینکه نابودی صبا سه سال پیش اتفاق افتاد، عنوان کرد: من واقعا صبا را دوست دارم و مطمئنم اگر مدیران این باشگاه امثال من و ابوالفضل ابراهیمی، کریم اسلامی، مهرداد طهماسبی، مسعود حق‌جو و ... را که دلمان برای این تیم می‌سوخت و واقعا دریافتی کمتری نسبت به سایر بازیکنان داشتیم را حفظ می‌کردند، این تیم سهمیه آسیایی می‌گرفت ولی انگار هیچ گوش شنوایی در این استان نیست.
آرام‌طبع در پایان گفت: واقعا برای من عجیب است استانی که رئیس مجلس، نماینده آن است و شهری که تا این اندازه توریست دارد، نتواند یک تیم فوتبال را اداره کند و مدیران آن در دادن حق و حقوق بازیکنانی ناتوان باشند؟
منبع: هفته نامه ندای وطن قم
8138/ 6133/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/53665/چشم-شاکیان-میلیاردی-صبا-به-استاندار-قم!
بستن   چاپ