عصر قم
استطاعت حج؛ تنها توانایی مالی نیست
دوشنبه 1 مرداد 1397 - 13:47:41
عصر قم -
یک کارشناس مذهبی بیان کرد: استطاعت حج شامل چهار بخش استطاعت مالی، جانی، راه و زمان است؛ به این معنا که زمانی فرد مستطیع و مکلف به انجام فریضه حج می‌شود که توانایی مالی و جانی انجام سفر حج را داشته باشد، راه سفرحج نیز باز بوده و از نظر زمانی نیز فرد مستطیع باشد.
از آنجا که اولویت‌های فیش‌های حج تمتع افراد 10 الی 15 سال پس از نام‌نویسی اعلام می‌شود، بسیاری از افراد در زمان اعلام اولویت‌ها استطاعت جسمی و یا حتی مالی جهت انجام فریضه حج را ندارند و یا هنگام اعلام اولویت‌شان، درقید حیات نیستند.
باوجود اینکه در صورت استطاعت، حج از واجبات و وظیفه مکلف است، بنابراین حکم کسانی که در زمان اعلام اولویت فیش‌های حج، به هرجهت توانایی و استطاعت انجام این فریضه دینی را ندارند چیست؟
حجت الاسلام والمسلمین رضا محمدی در گفت‌وگو با خبرنگارایسنا منطقه قم، در رابطه با این مسئله عنوان کرد: معمولا سالهای زیادی از زمان مستطیع شدن فرد گذشته است، که اقدام به ثبت نام اولیه حج تمتع می‌کند، و از آنجا که اولویت‌ها از سوی سازمان حج و زیارت تا 10 سال بعد از ثبت‌نام اولیه انجام می‌شود، این مسئله بدیهی است که فرد اغلب توانایی جسمی سفر حج و انجام این فریضه را ندارد.
وی افزود: بنابراین فردی که سال‌ها پس از استطاعت، به ثبت نام حج اقدام می کند، اگر پس از اعلام اولویت، استطاعت انجام حج را نداشته باشد یا در قید حیات نباشد، تکلیف از عهده او خارج نیست، بلکه باید نائبی را برای انجام فریضه حج برگزیند تا تکلیف از عهده او خارج شود.
محمدی تصریح کرد: هر کسی نمی‌تواند نائب انجام فریضه حج شود؛ چرا که انجام این واجب دینی، باید به عهده کسی باشد که مورد اطمینان کامل بوده و صداقت و صلاحیت او برای فرد واجب‌الحج کاملا احراز شود، که بهتراست این وظیفه به روحانیون کاروان و افراد مورد اعتماد سپرده شود.
وی بیان کرد: در مقابل دسته مذکور، کسانی که به محض استطاعت، اقدام به ثبت‌نام اولیه حج می‌کنند، در صورتی که هنگام اعلام اولویت، استطاعت و توانایی انجام حج را نداشته باشند، تکلیف ازعهده‌ فرد خارج بوده و از نظر شرعی احتیاجی به انتخاب نائب جهت انجام حج، نیست و فرد در گرفتن نائب جهت انجام حج خود، مختار است اما ازنظر شرعی تکلیف از او ساقط است.
این کارشناس مذهبی با تاکید بر اینکه، استطاعت، تنها استطاعت مالی نیست، بیان کرد: استطاعت حج شامل چهار بخش استطاعت مالی، جانی، راه و زمان است؛ به این معنا که زمانی فرد، مستطیع و مکلف به انجام فریضه حج می‌شود که توانایی مالی و جانی انجام سفر حج را داشته باشد، راه سفرحج نیز باز بوده و از نظر زمانی نیز فرد مستطیع باشد.
حجت الاسلام محمدی در خصوص استطاعت زمانی حج تصریح کرد: این استطاعت بدین معناست که اگر فردی در ماه ذیحجه سه معیار دیگر استطاعت را‌‌ داشت اما زمان انجام اعمال حج‌ گذشته بود ، فرد از نظر زمانی مستطیع نبوده و انجام حج ازعهده ی او ساقط است، مگر تا ذیحجه سال آتی هر چهار معیار استطاعت را داشته باشد، حج بر عهده ی او باقی می ماند و باید جهت انجام آن اقدام کند.
وی در پایان با تاکید براینکه مسئله نیابت امری عقلایی است، اظهار کرد: همانطور که فرد پس از مرگ، نماز و روزه او باید توسط نائب انجام شود، حج نیز همچون دیگر واجبات شرعی، در صورتی که فرد واجب‌الحج در قید حیات نباشد، باید توسط نائب او انجام گیرد، البته حکم گرفتن نائب، جهت انجام فریضه حج در صورتی که فرد درقید حیات باشد اما اطمینان کامل داشته باشد که تا پایان عمر، توانایی انجام حج را ندارد برعهده اوست ودراین صورت باید درزمان حیات خود برای انجام فریضه حج، نائب برگزیند.
انتهای پیام

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/43372/استطاعت-حج؛-تنها-توانایی-مالی-نیست
بستن   چاپ