عصر قم
شب يلدا احترام به فرهنگ ايراني و بهره گيري فرهنگي و معنوي
سه شنبه 30 آذر 1395 - 12:49:56 PM
ايرنا
قم انلاين- شب اول زمستان و شب آخر پاييز، يکي ازکهن‌ترين جشن‌هاي ايراني است که به زمان بين غروب آفتاب از 30 آذر (آخرين روز پاييز) تا اولين ساعات ماه دي (نخستين روز زمستان) گفته مي‌شود.
شب يلدا، فرصت مناسبي براي استفاده معنوي و تقويت تعامل اجتماعي با بهره گيري از ظرفيت گنجينه هاي بزرگ هر خانواده و قصه هاي عبرت آموز معنوي توسط آنان است.
خانواده‌هاي ايراني در شب يلدا،با جمع شدن درمنزل بزرگترهاي فاميل، بلندترين شب سال را به شب نشيني مي گذرانند،خانواده ها نيز انواع ميوه‌ها و رايج‌تر از همه، هندوانه را مهيا و دور هم صرف مي‌کنند. قصه‌گويي بزرگان خانواده براي ديگر اعضاي فاميل و همچنين فال‌گيري با ديوان حافظ نيز دراين شب رايج است.
شب يلدا در ميان هر قوم و قبيله ايراني رسومات خاص خود را دارد که مهمترين آنها رفتن به منزل بزرگترها، خواندن ديوان حافظ و فردوسي‌خواني و داستانهاي شفاهي، خوردن تنقلات و ميوه‌جات، انداختن سفره هاي رنگين، اداي هدايا به تازه عروس و دامادها، دراز کردن شال يا چادري از پشت بام همسايه براي دريافت آجيل و ميوه از سوي ديگر همسايگان وخواندن اشعاري به همين منظور و.... مي باشد.
اما اساتيد حوزه علميه قم چگونگي بهره برداري معنوي از اين شب و بايد و نبايدهاي آن را نيز مورد توجه قرار دادند.
رئيس دفتر آيت الله علوي گرگاني گفت: هر چند از نظرشرعي هيچ دليل خاصي براي شب يلدا نداريم واين شب تنها چند ثانيه اي با ديگر شب ها متفاوت باشد ولي صله رحم در اين شب بسيار ارزشمند و از بايدهاي مهم است.
حجت الاسلام والمسلمين سيد احمد قاضوي افزود: دور هم بودن در شب يلدا و به ديدار بزرگترها رفتن کار مناسبي است ولي بايد شئونات شرعي رعايت شود،مراقب باشيم شب يلدا را به محرمات آلوده نکنيم و از غيبت و تهمت نيز بپرهيزيم.
وي ادامه داد: در جلساتي که برگزار مي شود بايد مراقب بحث حرمت ها باشيم، بانوان مراقب حجاب خود باشند و بدانند يک جلسه اي که بايد از آن با کلمات معنوي و پند و اندرزهاي ديني ثواب ببرند باعث گناه نشود.
قاضوي تصريح کرد: اگر جلساتي داريم سعي کنيم در آنها از روايات اهل بيت(ع)، کلمات قرآني و احاديث قدسي آن را مزين کنيم و کساني که اطلاعاي خوبي نسبت به آيات و روايات دارند در اين شب ها بيان آنها را در جمع بستگان دريغ نکنند.
حجت الاسلام والمسلمين احمد عظيمي زاده از اساتيد درس خارج حوزه علميه قم گفت: شب يلدا چه بخواهيم يا نخواهيم يک سنت جا افتاده ايراني است ولي در اين شب هم بايد به لحاظ احترام به فرهنگ ايراني را داشته باشيم و هم از آن استفاده هاي فرهنگي معنوي بيشتري ببريم.
وي ادامه داد: اصل پرداختن به مراسم شب يلدا با رعايت چارچوب هاي ديني، کار خوبي است و جمع شدن اعضاي فاميل در منزل بزرگترها، زمينه خوبي براي صله رحم است.
وي اظهار داشت: مراعات حدود شرعي در اين برنامه ها و استفاده از مفاهيم ديني در توصيه بزرگان فاميل، مي تواند اين جمع خانوادگي را به يک جمع معنوي اجتماعي تبديل کند.
عظيمي زاده به بزرگترها توصيه کرد: دراين شب سعي کنند اگر احاديث و رواياتي از بزرگان دين که در آن پند و اندرزهاي فراوان وجود دارد، را همراه با شادابي در جمع بويژه براي نوجوانان و جوانان بيان کنند.
استاد حوزه علميه قم گفت: بايد از بلندترين شب سال ضمن بهره گيري در روابط اجتماعي و تعامل خانوادگي، استفاده معنوي ببريم، چه خوب است که مردم عزيز ما ساعاتي از دل شب و يا سحر و نزديک اذان صبح را براي بهره هاي خاص معنوي، ذکر و ياد خداوند اختصاص دهند.
عظيمي زاده افزود: دراين شب، تلاوت قرآن کريم،خواندن دعا و مناجات بسيار ارزشمند است و اين مساله( راز و نياز در شب يلدا) خوب است به يک فرهنگ تبديل شود.
استاد حوزه علميه قم خاطرنشان کرد: مبادا بلندترين شب سال، خداي ناکرده زمينه ساز گناه براي ما شود، بايد همه افراد در ديد وبازديدها ضمن رعايت شرع اسلام، از غيبت؛ دروغ و افترا و تهمت نسبت به ديگران خودداري کنند.

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/4223/شب-يلدا-احترام-به-فرهنگ-ايراني-و-بهره-گيري-فرهنگي-و-معنوي
بستن   چاپ