عصر قم
کنگره نقش شیعه در گسترش علوم اسلامی پایان یافت
جمعه 21 ارديبهشت 1397 - 14:33:00
قم آنلاین - قم - کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی با ارائه بخشی از دستاردهای علمی کمیسیون های 9 گانه این کنگره روز جمعه در قم به کار خود پایان داد.
به گزارش ایرنا، کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی که روز گذشته با سخنرانی آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید در مرکز همایش های‌ بین‌المللی رسول اعظم (ص) مدرسه علمیه امام موسی کاظم (ع) قم با حضور 2 هزار میهمان از جمله 100 شخصیت از 50 کشور جهان آغاز شده بود امروز با سخنرانی آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید پایان یافت.
در آیین اختتامیه این کنگره بین المللی کمیسیون های مختلف زیرمجموعه این کنگره به تشریح دستاوردهای علمی خود پرداختند.
** تولیدات قرآنی پس از انقلاب اسلامی به اندازه هفت قرن گذشته است
رئیس کمیسیون قرآن و حدیث کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، به تشریح دستاوردهای علمی این کمیته پرداخت و گفت: 110 مقاله به دبیرخانه این کمیته ارسال شد که 15 مقاله با موضوعات نقش اهل بیت(ع) در علوم اسلامی و نقش علما در دانش های مختلف تفسیر و علوم قرآن در قالب یک کتاب به چاپ رسیده است.
حجت الاسلام حسین علوی مهر، با اشاره به دستاوردهای علمی این کمیسیون اظهار داشت: نخستین مفسر قرآن پس از پیامبر(ص) به اتفاق شیعه و اهل سنت، امام علی (ع) است. نخستین اعراب گذاری و نقطه گذاری قرآن، نخستین مفسر تابعین، نخستین تفسیر، نخستین دانشمند علوم دینی متبحر بر دانش مفردات، نخستین تفسیر الاحکام، نخستین تفسیر آیات مربوط به اهل بیت(ع)، تدوین چندین تفسیر روایی به عنوان گسترده ترین کار تفسیری، نخستین تفسیر در حوزه آیات متشابه، نخستین تفسیر اجتهادی، نخستین تفسیر فارسی، نخستین تفسیر عرفانی فلسفی، نخستین و گسترده ترین تفسیر قرآن به قرآن و نخستین تفسیر موضعی قرآن از جمله اقدام ها و خدمات علمی شیعه در حوزه قران در طول تاریخ است.
وی تاکید کرد: در حدود نیم قرن پس از انقلاب اسلامی به اندازه هفت قرن گذشته کار در حوزه تفسیر و علوم قرآنی انجام شده که باید این فعالیت ها معرفی شود.
** حضرت علی(ع) در پیدایش علوم اسلامی نقش کم نظیری داشتند
رئیس کمیسیون اخلاق، تربیت و عرفان این کنگره نیز با تاکید بر این که امام علی(ع) در پیدایش علوم اسلامی نقش کم‌نظیری داشتند، گفت: با تلاش‌های اهل‌بیت(ع) تاثیر آموزه‌های شیعی در عرفان نظری در پیدایش و گسترش اخلاق و تربیت بسیار قابل توجه بوده است.
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی گرجیان با اشاره به ارسال بیش از 100 مقاله به این کمیته، افزود: تعدادی از این مقاله ها با موضوع نقش اهل بیت(ع) در پیدایش و گسترش عرفان، آموزه های اخلاقی شیعه در پیدایش دانش اخلاق و تربیت و نقش علما در اخلاق مضاف در قالب 2 جلد کتاب به چاپ رسید.
**خدمات شیعیان در زمینه علم کلام
رئیس کمیسیون کلام کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی نیز گفت: عالمان شیعی در سه بعد کلام، فلسفه و حدیث فعالیت‌های جدی داشتند و در این زمینه‌ کارهای زیادی انجام داده‌اند، ضمن این که در سال‌های اخیر روایات نبوی در چند جلد کتاب چاپ و منتشر شد که کتاب‌های بسیار ارزشمندی است.
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدصفر جبرئیلی با اشاره به فعالیت های گسترده عالمان شیعه در زمینه کلام تاکید کرد: فعالیت‌ها و اقدام های عالمان شیعه در زمینه کلام، موجب تغییر نگاه برخی از علمای اهل سنت مصر نسبت به خدمات شیعیان به علوم اسلامی شد.
وی ادامه داد: کمیسیون کلام کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و توسعه علوم اسلامی با چاپ 14 جلد کتاب یک دوره کامل کلام شیعه را مورد بررسی قرارداده است.
** نیازمند نهضت بازسازی علوم انسانی و طبیعی هستیم
دبیر کمیسیون علوم طبیعی و انسانی نیز در ادامه این کنگره با بیان این که 62 مقاله برگزیده این کمیته ها در 5 جلد به چاپ رسیده است گفت: در این مقاله ها با ذکر مستندات متعدد به خوبی روشن شده که نقش برجسته ائمه اطهار(ع)، اصحاب ائمه، راویان و اندیشمندان شیعه در قرون مختلف در شکل گیری علوم مبتنی بر علوم وحیانی قابل انکار نیست.
حجت الاسلام والمسلمین سید حمید جزایری با بیان این که بخش مهمی از علوم طبیعی و انسانی وامدار دانشمندان شیعی است گفت: پیشرو بودن ائمه اطهار(ع) در تفسیر آیات علمی قران و ارائه تبیین های دقیق و جامعه از آیات، نقش ائمه اطهار و عالمان شیعی در زدودن خرافات، تاثیر نهضت ترجمه آثار متفکران اسلامی و شیعی در قرن 11 و 12 میلادی در اندیشه های علوم انسانی غربی، تاثیر حکومت های شیعی در تاریخ و حضور فعال شخصیت های شیعی در توسعه علوم، تاسیس رصدخانه ها و اختراعات متعدد دانشمندان شیعی در حوزه علوم طبیعی به ویژه نجوم و طب، نوآوری های دانشمندان شیعی در علوم انسانی از جمله خدمات شیعه در حوزه علوم طبیعی و انسانی است.
وی با تاکید بر ضرورت نهضت بازسازی علوم انسانی و طبیعی اظهار داشت: ارزش های اخلاقی به تدریج از اخلاق فاصله گرفته و به دلیل این که این ارزش های اخلاقی از جمله عوامل اقتدار در جوامع است، نیازمند بازسازی این علوم با استفاده از منابع غنی اسلامی هستیم.
** نفیسه فقیهی، عضو کمیسیون «بانوان» این کنگره نیز گفت: از 109 مقاله دریافتی، 29 مقاله برگزیده در قالب 2 جلد کتاب در محورهای تبیین جایگاه علمی حضرت زهرا(س)، تبیین نقش بانوان خاندان اهل بیت(ع) در گسترش علوم اسلامی، تبیین نقش بانوان شیعه در گسترش علوم اسلامی و تبیین حوزه های فعالیت بانوان اندیشمند به چاپ رسید.
در آیین اختتامیه این کنگره از صاحبان مقاله های برتر با اهدای لوحی تجلیل شد.
در این کنگره همچنین 72 اثر علمی کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی شامل 55 کتاب مختلف، چهار مقاله، هفت مجله تخصصی، دو نرم‌افزار منشور کنگره و چهار خبرنامه، آثار علمی این کنگره، تمبر کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی و نیز پایگاه اینترنتی نسخ خطی با حضور حضرات آیات ناصر مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، علیرضا اعرافی و محسن اراکی رونمایی شد.
همزمان با برگزاری کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در قم، نمایشگاه گرافیک و عکسی از فعالیت شیعیان برپا شده است. در این کنگره بین المللی، 2 هزار میهمان از جمله 100 شخصیت از 50 کشور جهان حضور داشتند.
7404/ 1175

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/33109/کنگره-نقش-شیعه-در-گسترش-علوم-اسلامی-پایان-یافت
بستن   چاپ