عصر قم
آیت الله سبحانی:
شیعه نقش مهمی در گسترش علوم اسلامی دارد
جمعه 21 ارديبهشت 1397 - 12:37:32
قم آنلاین - قم - آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید با بیان این که شیعه در طول تاریخ برای پیدایش و گسترش علوم اسلامی خدمات بسیاری ارائه کرده است و جایگاه ویژه ای در این زمینه دارد، گفت: خدمات علمی شیعه در جهان آن چنان که هست تبیین نشده است.
به گزارش ایرنا، وی روز جمعه در اختتامیه کنگره بین المللی «نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی» در مرکز همایش‌ بین‌المللی رسول اعظم (ص) مدرسه امام موسی کاظم (ع) قم، با بیان این که ملت های زنده خود را معرفی می کنند و در انتظار معرفی خود توسط دیگران نمی مانند افزود: اگر خود را معرفی نکنیم کسی ما را معرفی نمی کند و تا کنون به دلیل معرفی نکردن جایگاه علمی خود در تاسیس و پیدایش علوم اسلامی در حق خود ظلم کرده ایم.
آیت الله سبحانی با تاکید بر این که به طور قطع می توان گفت که در طول تاریخ نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی مخفی مانده است گفت: شیعه و سنی در علوم اسلامی خدمات ارزنده ای به اسلام انجام داده اند ولی خدمات شیعه در جهان آن چنان که هست روشن نشده و این تنها به عصر حاضر محدود نشده بلکه خدمات علمی شیعه در تمام طول تاریخ مخفی بوده است.
وی با بیان این که معرفی نشدن نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی موجب شده است برخی تصور کنند که شیعه، کتاب و تالیفی نداشته است گفت: مخفی بودن نقش شیعه در علوم اسلامی موجب شده تا حتی برخی متفکران سایر مذاهب نیز نسب به حق شیعه در پیدایش و گسترش علوم بی توجهی و اجحاف کنند.
آیت الله سبحانی با اشاره به این که برگزاری این کنگره نقش مهمی در معرفی خدمات شیعه دارد و گفت: این کنگره باشکوه که می توان آن را همایش بزرگی علمی کم نظیر در طول تاریخ دانست در تبیین جایگاه علمی شیعه نقش مهمی دارد که باید آثار این کنگره منتشر و به مراکز علمی در سراسر جهان ارسال شود.
وی با بیان این که علمای شیعه برای بیان دستاوردهای علمی شیعه اقدام هایی صورت داده اند ادامه داد: علمای شیعه به ویژه شیخ مفید با نوشتن آثاری نظرات مشترک و اختلافی بین علمای شیعه و سنی در راستای تقریب بین مذاهب اسلامی را جمع آوری کرده و در آن آثار نشان داده شده که علمای شیعه و سنی در بسیاری از مسائل نظرات متحد دارند.
این مرجع تقلید با بیان این که شیعه در طول تاریخ برای پیدایش و گسترش علوم اسلامی خدمات بسیاری ارائه کرده است افزود: باید از نقد، گفت و گو و تضارب آراء استقبال کرد، چراکه تضارب آرا موجب روشن شدن بهتر مسائل می شود.
** تبیین تفاوت ها موجب ارتقاء روابط اسلام و مسیحیت می شود
استاد دانشگاه تاریخ اسلام دانشگاه آکسفورد نیز در این کنگره با اشاره به مطالعات خود درخصوص اسلام گفت: کتاب ها و مقاله های بسیاری در مورد تفاوت های اسلام و مسیحیت منتشر کرده ام و معتقد هستم که تبیین این تفاوت ها می تواند موجب ارتقاء روابط میان اسلام و مسیحیت شود.
ویلفرد مادلونگ با بیان این که از کودکی به مطالعه تاریخ اسلام علاقه مند بوده و از این که در همه این سال ها اسلام و شیعه را مورد مطالعه قرار داده ام، خوشحالم گفت: مطالعات من در خصوص شیعه اسماعیلی، زیدی و شیعه امامی با تمرکز بر مکتب اخوان الصفا بوده است.
این محقق انگلیسی با اشاره به مکتب اخوان‌الصفا ادامه داد: اخوان‌الصفا جمعیتی از دانشمندان و فلاسفه بودند که می‌کوشیدند به کمک علم و فلسفه، دین را از خرافات پاک کنند و به تهذیب نفس و پاکی روح بپردازند و هدف این گروه ترویج صلح و صفا در میان مردم و رفع اختلاف فکری و مذهبی بود.
** علمای شیعه همواره به دنبال وحدت میان مذاهب مختلف اسلامی بوده اند
تولیت حوزه علمیه المهدیه نجف نیز در ادامه این کنگره، مکتب نجف را عامل مهم وحدت میان ادیان مختلف توحیدی و مذاهب مختلف اسلامی دانست و گفت: مکتب نجف و نقش برجسته علمای حوزه نجف در ارتباط علمی با ادیان توحیدی و شخصیت های علمی ادیان مختلف موجب شد مکتب حوزه علمیه نجف عامل مهم اتحاد در عراق باشد.
حجت الاسلام عباس کاشف الغطاء با اشاره به جایگاه عتبات و عالیات عراق در نشر مکتب، ادامه داد: عتبات در کشور عراق نه تنها برای بسط معنویت از طریق زیارت جایگاه ویژه دارد، بلکه مراکز مهمی برای نشر مکتب اهل بیت(ع) است.
وی با تاکید بر ضرورت جمع آوری، فهرست بندی و نسخه برداری از نسخ خطی اسلامی گفت: برای رسیدن به این منظور، موسسه کاشف الغطاء عراق بخش قابل توجهی از کتب خطی موجود در مدارس علمی نجف را فهرست بندی کرده است.
حجت الاسلام کاشف الغطاء، مشکلات امروز جهان اسلام را ناشی از سوء استفاده از دین دانست و تصریح کرد: علمای شیعه همواره به دنبال وحدت و یکپارچگی مردم و دوری جستن از تفرقه بوده اند به گونه ای که به برکت فتواهای آیت‌الله سیستانی فتنه فرقه‌گری و طایفه گری در عراق از بین رفته است.
وی گفت: حوزه نجف بر فصل مشترک‌های بین سه آیین ابراهیمی به منظور برخورد با مکاتب الحادی تکیه کرده تا از این درگاه بتواند مساله هم‌زیستی را ثابت کند.
** حکیمان شیعه در تحول فلسفه نقش مهمی داشتند
رییس موسسه پژوهشی حکمت نوین اسلامی نیز در این کنگره گفت: فلسفه و منطق به عنوان علوم عقلی از جمله علومی هستند که شیعه در پیدایش و گسترش آن نقش بسیاری داشته اگر چه عالمان اهل سنت نیز در توسعه حکمت نیز نقش داشته اند.
حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه با اشاره به مراحل تاسیس و توسعه فلسفه اسلامی افزود: تاسیس فلسفه اسلامی، پیوند فلسفه با عرفان، پیوند فلسفه با کلام، پیوند فلسفه مشا و اشراق با آموزه های اسلامی، تاسیس حکمت یمانی، تاسیس حکمت متعالیه، درگیری حکمت متعالیه با فلسفه غرب، تاسیس فلسفه های مضاف به واقعیت ها و تاسیس فلسفه های مضاف به علوم از جمله مراحلی است که می توان برای تاسیس و توسعه فلسفه اسلامی بیان کرد.
وی اظهار داشت: حکیمان شیعه در تحول فلسفه نقش مهمی داشتند و مکاتب مهم فلسفی را در حوزه های مختلف تاسیس کردند که باید این مکاتب مورد توجه قرار گیرد.
خسروپناه، لازمه تحول در علوم انسانی و اسلامی را توجه به حکمت اسلامی دانست و گفت: امروز جهان اسلام به شدت نیازمند به تحول در علوم انسانی است و این تحول جز با پشتوانه حکمت اسلامی محقق نمی شود.
** مظلومیت زدایی از جامعه اسلامی در گرو ایجاد تعامل علمی حوزه با دانشگاه هاست
شیخ اسماعیل خلیق، امام جماعت و سرپرست حوزه علمیه پاریس نیز در این کنگره، با تاکید بر ضرورت تبیین اعتقادات شیعه گفت: باید به دنبال ارتباط بین تمدن های مختلف در دنیا با رویکرد باز و حکیمانه باشیم که این به معنی تسلیم در برابر مکاتب دیگر نیست بلکه برای تبیین صحیح اعتقادات شیعه است.
وی با بیان این که شیعیان نقش مهمی در فلسفه و حکمت اسلامی داشته و دارند اظهار داشت: باید آغوش بازی برای استقبال از نظرات دیگران داشته باشیم و این مساله نباید منحصر به حوزه های علمیه و موسسات دینی باشد.
سرپرست حوزه علمیه پاریس با بیان این که جامعه اسلامی شاهد مظلومیت های بسیاری است تاکید کرد: لازمه مظلومیت زدایی از جامعه اسلامی ایجاد ارتباط و تعامل علمی حوزه علمیه با مراکر علمی و دانشگاهی اروپا است.
وی با تاکید بر تفاوت های شیوه های تبلیغی در کشورهای مختلف ادامه داد: شیوه های تبلیغی در هر مکانی متفاوت است به گونه ای که نوع و شیوه تبلیغ در کشورهای اروپایی با شیوه تبلیغ در سایر مناطق دنیا متفاوت است.
** شیعه پایه گذاری بسیاری از علوم اسلامی است
ادریس هانی یکی از متفکران اسلامی مراکش نیز در این ادامه این کنگره، با بیان این که شیعه پایه گذاری بسیاری از علوم اسلامی است، گفت: بسیاری از علمای مذاهب دیگر از علوم شیعی اسلامی برای پیشرفت علوم خود استفاده کردند.
وی با تاکید بر این که شیعیان در تاریخ اسلام همواره مورد ظلم دیگران واقع شده اند افزود: بسیاری تلاش کردند که نقش بزرگ شیعیان در پیدایش علوم اسلامی را انکار کرده یا از بین ببرند.
وی با بیان این که شیعیان در طول تاریخ تاثیرات عمیقی در مناطق مختلف جهان اسلام گذاشته اند اظهار داشت: اندیشه امام صادق(ع) همان فکر اصیل اسلامی و میراث بزرگ شیعه است.
کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی، روز گذشته با سخنرانی آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید و شخصیت های علمی از کشور و دیگر کشورها در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم آغاز شد.
در این کنگره همچنین 72 اثر علمی کنگره نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی شامل 55 کتاب مختلف، چهار مقاله، هفت مجله تخصصی، دو نرم‌افزار منشور کنگره و چهار خبرنامه، آثار علمی این کنگره، تمبر کنگره بین‌المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی و نیز پایگاه اینترنتی نسخ خطی با حضور حضرات آیات ناصر مکارم شیرازی، جعفر سبحانی، علیرضا اعرافی و محسن اراکی رونمایی شد.
همزمان با برگزاری کنگره بین المللی نقش شیعه در پیدایش و گسترش علوم اسلامی در قم، نمایشگاه گرافیک و عکسی از فعالیت شیعیان برپا شده است. در این کنگره بین المللی، 2 هزار میهمان از جمله 100 شخصیت از 50 کشور جهان حضور دارند.
7404/ 1175

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/33106/شیعه-نقش-مهمی-در-گسترش-علوم-اسلامی-دارد
بستن   چاپ