عصر قم
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم:
هنر فرصتی برای ارتقای فرهنگی دینی است
چهارشنبه 27 دي 1396 - 6:44:36 PM
ایرنا - فرهنگی
قم آنلاین - قم - رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، با تاکید بر این که هنر یک فرصت در ارتقای فرهنگ دینی و عموم جامعه است، گفت: می توان از هنر، استفاده مثبت در تعالی جامعه و تحقق اهداف بلند دینی کرد.
به گزارش ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین احمد واعظی، روز چهارشنبه در دومین همایش دوسالانه ملی فقه هنر در سالن غدیر بیان کرد: هنر نقش تمدن سازی دارد و می تواند در فرایند تمدن سازی ایفای نقش کند.
وی اظهار کرد: ترسیم نسبت فقه حکومتی و هنر در گروی تعیین مراد از «فقه ولایی» یا «فقه حکومتی» از یک سو و توجه به ظرفیت ها و امکان های هنر برای تاثیرگذاری در جوامع معاصر است.
وی افزود: بسته به نوع نگاه ما و قلمرو، هدف ها و انتظارهایی که می تواند برآورد سازد، با 3 نگاه و رویکرد کلان به فقه مواجه هستیم که فقه فردی، فقه اجتماعی (فقه النظام) و فقه ولایی (فقه حکومتی) است.
وی گفت: فقه حکومتی، رسالت فقه را فراتر از صرف استنباط احکام شرعی برای آحاد مکلفان (فقه فردی) و تنقیح نظام های اجتماعی دانسته است و به اجزا و پیاده کردن احکام و مقاصد شریعت و تنظیم مناسبات گوناگون حیات جمعی در چارچوب اصول، ارزش ها و احکام اسلامی می اندیشد.
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: فقه ولایی و حکومتی، فقه را در بستر حاکمیت و مدیریت کلان جامعه اسلامی می نگرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر هنر ظرفیت ها و امکان های تاثیرگذاری در امور مهمی مانند فرهنگسازی و ایجاد تغییرات فرهنگی در حوزه نظام ارزشی جامعه، رفتارها، نمادها و حتی باورها را حائز است.
* مَهد هنر اسلامی در ایران است
مدیر مدرسه اسلامی هنر در این همایش گزارشی از فعالیت ها و برنامه های این همایش ارائه کرد و یکی از محورهای این همایش را حکومت و هنر برشمرد و گفت: هنر به مثابه یک فرصت بیش از یکهزار سال می باشد که در خدمت تفکر شیعی و محمل مفاهیم شیعی بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین سید محمدحسین نواب افزود: مَهد هنر اسلامی در ایران بزرگ می باشد و نیز در شمال آفریقا آثار هنر اسلامی وجود دارد و این مردم نیز تحت حکومتی قرار داشتند که از دوستداران ائمه اطهار(ع) بودند.
وی بیان کرد: هنر اسلامی به عنوان یک زبان رسا در خدمت معارف شیعی بوده و یک فرصتی برای مفاهیم شیعی است؛ این فرصت و امکانی که در اختیار شیعه بوده، منجر به تشکیل کارهای بزرگی شده است.
مدیر مدرسه اسلامی هنر خاطرنشان کرد: بعد از دوره قاجاریه با ورود هنر مدرن، این فرصت به تهدید تبدیل شد، چرا که مواجه آگاهانه ای با هنر مدرن انجام نشد.
وی با تاکید بر امر سیاستگذاری افزود: سیاستگذاری ها همیشه بر اساس نظام سیاسی طراحی می شوند، سیاستگذاری هنر نیز بر اساس نظامات سیاسی انجام می شود و نظام حکومتی جمهوری اسلامی ایران دارای ارکانی مثل فقه شیعی است و تا زمانی که نسبت فقه و هنر مشخص نشود، نمی توانیم سیاستگذاری درستی انجام بدهیم.
نواب با اشاره به فعالیت های مدرسه اسلامی هنر در قم گفت: این مدرسه به عنوان یک نهاد واسط بین هنر و حوزه است که خوشبختانه این ارتباط از هر 2 سوی توانسته است به یک زبان مشترک برسد و توانسته ایم به یک زبان مشترک دست یابیم.
وی افزود: در این زمینه تلاش می کنیم که با فقهی روزآمد و انضباط فقهی حرکت کنیم که این مسیر با چالش مواجه نشود و خوشبختانه رهبر معظم انقلاب اسلامی همیشه از این رویکرد حمایت کرده اند.
در ادامه، محمود حکمت نیا استاد گروه فقه و حقوق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی مقاله خود را با عنوان «آزادی بیان با رویکرد به آفرینش های هنری» و احمد شهدادی عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی هنر و اندیشه اسلامی مقاله خود را با عنوان «بررسی امکان تجربه زیبایی شناختی به مثابه حق فطری و تحلیل ابعاد و لوازم آن» ارائه کردند.
هم چنین در ادامه این همایش، در نوبت عصر 2 مقاله توسط سید احمد حبیب نژاد عضو هیات علمی دانشگاه تهران با عنوان «تقنین در حوزه هنر»، اکبر طلا بیگی استادیار مرکز مطالعات عالی انقلاب اسلامی دانشگاه تهران با عنوان «بررسی و نقد سازکار نظارت شرعی در نظام حقوقی اعطای مجوز نشر آثار هنری» و 2 مقاله دیگر نیز توسط عشایری و حسنی ارائه شد.
7406/ 6133/

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/16712/هنر-فرصتی-برای-ارتقای-فرهنگی-دینی-است
بستن   چاپ