عصر قم
هشدار هواشناسی قم از احتمال وقوع خشکسالی/کاهش 99درصدی بارندگی در استان
دوشنبه 13 آذر 1396 - 10:05:15 AM
ایسنا
قم آنلاین - مدیرکل هواشناسی استان قم گفت: متوسط بارش در دو ماهه نخست سال زراعی(مهر و آبان) در استان قم، حدود 2دهم میلی‌متر است که نسبت به میانگین بلندمدت، حدود 99 درصد و نسبت به مدت مشابه سال گذشته، حدود 97 درصد، کاهش داشته است.
 یحیی زارع با بیان این مطلب ادامه داد: بر اساس اطلاعات حاصله از 50 ایستگاه باران‌سنجی در استان قم، از ابتدای مهر تا دهم آذرماه، متوسط بارش نسبت به دوره آماری مشابه، حدود 97 درصد کاهش داشته است.
وی اظهار داشت: با وجود آنکه بخش وسیعی از جغرافیای استان قم از لحاط اقلیمی، در منطقه خشک و نیمه بیانی واقع است و بخشی در منطقه کوهستانی واقع است، بر اساس نمایه خشکسالی، مهر و آبان‌ امسال، همه نقاط استان، شاهد درجات مختلفی از خشکسالی بوده‌اند که با روند کم بارشی شدید در استان قم، احتمال وقوع خشکسالی بسیار زیاد است.
وی گفت: مرکز استان قم و شهر قم با کاهش 100درصدی بارش مواجه شده است.
مدیر کل هواشناسی قم افزود: با وجود کمبود بارش در ماههای مهر و آبان، انتظار می رود بارندگی در بقیه فصول سال، نرمال باشد، اما با بارندگی های نرمال در ماههای آتی، خشکسالی ناشی از کمبود بارش در پاییز جبران نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه اکثر استانهای کشور کم بارشی را در پاییز امسال تجربه کرده اند، گفت: گرم شدن جو زمین، اصلی ترین عامل کم بارشی است.
وی افزود: صنایع گسترده و گازهای گلخانه‌ای به ویژه دی‌اکسید کربن، دمای میانگین کره زمین را افزایش داده‌اند ویخچال‌ها در دو قطب، ذوب شده و سطح آب‌های آزاد در حال بالاآمدن است که این تغییرات، موجب خشکی در برخی قسمت‌های کره زمین و وقوع طوفان و سیل در قسمت‌های دیگر شده است.
زارع با اشاره به اینکه، خشک‌سالی مخاطره آمیزترین پدیده طبیعی است، افزود: گرچه امکان جلوگیری از وقوع خشکسالی وجود ندارد، اما می‌توان با انجام اقداماتی، اثرات منفی آن را کم نمود.
وی افزود: اهمیت هشدار خشکسالی، برای برنامه ریزی در بخش‏‌های مختلف کشاورزی، محیط زیست، مدیریت منابع آب های سطحی و زیر‌زمینی است و باید راههای مفید و اثربخشی برای حفظ، مدیریت و توزیع مناسب منابع آبی پیدا کنیم.
زارع با اشاره به اینکه کارگروه تهک کشاورزی در هواشناسی استان قم بر اساس پیش بینی‌های هواشناسی، توصیه های کشاورزی برای محصولات باغی و زراعی استان صادر می‌کند، گفت: آبیاری غرقابی در ایران و کشت نامناسب یکی از معضلات و بسیاری از کشورهای خاورمیانه است؛ چرا که 85 % از آب مصرفی خاورمیانه در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که این عدد در ایران به 90% می‌رسد و این در حالی است که کشاورزی تنها 15% از تولید ایران را شامل می‌شود.
وی با اشاره به استفاده بیش از حد منابع آبی دربخش کشاورزی افزود: درست است که یکی از علل مصرف بالای آب در کشاورزی ایران، آب و هوای خشک آن است، اما می‌توان بدون کاهش محصولات کشاورزی، با روش‌های نوین آبیاری از این میزان مصرف بکاهیم.
وی افزود:کارگروه‌های تهک کشاورزی در هواشناسی استانهای مختلف کشور، به کرات بی تاثیر بودن آبیاری غرقابی و حتی ضررهایی که آبیاری غرقابی و سنتی به خاک وارد می‌کند را به کشاورزان هشدار داده اند و آبیاری قطره ای و زیر سطحی را جایگزین بهتر و موثرتری معرفی کرده اند.
وی ادامه داد: متأسفانه کشاورزان زحمتکش ما در بسیاری از بخش‌¬های کشور، هنوز اطلاع کاملی از آبیاری جدید نداشته ویا سرمایه لازم را برای بهره‌گیری از آن ندارند.


http://www.Qom-Online.ir/fa/News/13083/هشدار-هواشناسی-قم-از-احتمال-وقوع-خشکسالی-کاهش-99درصدی-بارندگی-در-استان
بستن   چاپ