عصر قم
آیت‌الله سبحانی:
قرآن، مبنای علوم انسانی در دانشگاه شود
پنجشنبه 9 آذر 1396 - 2:18:50 PM
ایسنا - علمی و آموزشی
قم آنلاین - آیت‌الله سبحانی با مقایسه میان فلسفه، اخلاق و سیاست در اسلام و غرب و تفاوت ماهوی میان آن گفت: باید در دانشگاه‌های ما علوم انسانی قرآنی و حدیثی باشد و از علوم غربی که در تضاد است فاصله بگیرد و در عین حال هم بتوانیم از دانش آنان بهره ببریم.
به گزارش ایسنا منطقه قم، آیت‌الله جعفر سبحانی امروز در افتتاحیه کنگره بین‌المللی قرآن و علوم انسانی با بیان اینکه هدف ما تولید علوم انسانی دینی است، گفت: باید ببینیم انسان در قرآن و علوم غربی چگونه تعریف شده همچنین مسایلی که از دید قرآن و غرب بر انسان مترتب است چیست و هدف از آفرینش انسان از نگاه قرآن و غرب نیز باید بررسی شود.
وی افزود: انسان در نگاه قرآن مقام خلیفة اللهی دارد، و خلیفه باید نسبت به کسی که از جانب او نمایندگی دارد نوعی تناسب و اقربیتی داشته باشد؛ از نگاه قرآن، انسان مسجود ملائکه است و تنها ابلیس بود که بر انسان سجده نکرد؛ همچنین انسان در منظومه فکری قرآن، امانتدار الهی است و تنها موجودی است که بار این امانت را بر دوش کشید.
آیت‌الله سبحانی عنوان کرد: از دید قرآن، جهان برای انسان آفریده شده است و او دارای چنین مقامی است در حالی که در غرب، انسان بریده از عالم بالا تعریف می‌شود و در علوم انسانی غرب، وحی و رابطه انسان با خدا وجود ندارد؛ اندیشمندان غربی در علوم خودشان از عالم غیب سخنی نمی‌گویند و معتقد هستند که ما در فرضیات خود نیازی به خدا را حس نمی‌کنیم.
وی با اشاره به جایگاه اخلاق در قرآن و اسلام و مقایسه آن با غرب ادامه داد: اخلاق در اسلام اصالت دارد؛ مثلا احترام به والدین، اصل است و نیکی به دیگران ارزش به همین دلیل همسایه تا 40 خانه آن طرف تر هم مورد تکریم و احترام است ولی در غرب، اخلاق، انتفاعی و سودجویانه است و حتی اگر بر مشتری لبخند می زنند برای جلب سود و مشتری بیشتر است که میان این دو تفکر از زمین تا آسمان فرق است.
آیت‌الله سبحانی بیان کرد: اخلاق یونانی نیز بر اساس انتفاع است ولی در اسلام، انتفاع، مطرح نیست و اخلاق، اصالت دارد؛ همچنین در عالم سیاست اگر میان سیاست اسلامی و غربی مقایسه کنیم خواهیم دید که مسئله جنگ در اسلام، انتفاعی نیست و کسانی که ضرر به اسلام نزنند با آنان جنگی وجود ندارد ولی غرب برای سود و فروش اسلحه دست به جنگ می‌زند.
این مرجع تقلید تصریح کرد: دشمنان امروز جنگ‌های نیابتی را برای تامین و حفظ منافع خود به راه انداخته تا اسلحه بیشتر بفروشند و درآمد بیشتری کسب کنند در حالی که قرآن می‌فرماید اگر کسی، یک انسانی را زنده کند گویی که همه انسان‌ها را زنده کرد و اگر کسی را بکشد گویی همه بشریت را کشته است.
وی افزود: کسانی که بمب اتم بر سر مردم ژاپن ریختند می‌گویند ما برای اینکه جنگ طولانی نشود این کار را کردیم ولی کسی نیست از آنان بپرسد که شما با چه مجوزی جنگ به راه انداختید که بخواهید برای طولانی نشدن آن، بمب اتم بر سر مردم بریزید.
این مرجع تقلید و مفسر قرآن با بیان اینکه قرآنی شدن علوم انسانی به معنای این نیست که از دیگران بهره نبریم، تاکید کرد: باید علوم انسانی را بر مبنای قرآن کریم، بومی و قرآنی‌سازی کنیم.
وی با بیان اینکه انسان برای اهداف متعالی و جهان دیگر آفریده شده و این جهان، معبری برای ورود به عالم آخرت است اظهار کرد: غرب نمی‌تواند برای آینده انسان غرض و هدفی را معرفی کند و اگر اکنون از اومانیسیم دم می‌زنند سرپوشی برای مسایل حیوانی است؛ زیرا انسان در نظر غرب، مانند کتاب بی سر و ته است.
وی تاکید کرد: این کنگره باید به این مطالب توجه داشته باشد و کتب علوم انسانی را مستقلا بنویسند البته نباید بریده از فکر دیگران باشیم ولی وحی قرآنی و حدیثی، چارچوب اصلی ما در دانشگاه است.
وی با اشاره به فلسفه اسلامی و غربی بیان کرد: نوعا همه فلسفه غرب، شبهه‌آفرینی است؛ به عنوان مثال؛ کانت از اول تا آخر ایجاد شبهه کرده است ولی فلسفه اسلامی با قاطعیت سخن گفته است.
این مرجع تقلید تصریح کرد: فلسفه و تجزیه و تحلیل غربی‌ها، خوب است ولی نتیجه آن به شک منتهی می‌شود لذا ما معتقدیم که فلسفه اسلامی نباید تحت الشعاع فلسفه غرب قرار بگیرد.
 وی تاکید کرد: اساتید دانشگاه نباید از ورود به این مباحث و قرآنی‌شدن علوم انسانی واهمه داشته باشند و مطمئن باشند که مقام و کمالات بیشتری در پرتو این مسئله به دست خواهند آورد.
وی با اشاره به روایتی از امام علی(ع) ادامه داد: بشرشناسی مقدمه اصلی برای توحید است بنابراین باید این نوع مسایل مانند محتوای این کنگره در مجامع علمی بیش از پیش مورد توجه و بحث و بررسی باشد.
انتهای پیام

http://www.Qom-Online.ir/fa/News/12910/قرآن،-مبنای-علوم-انسانی-در-دانشگاه-شود
بستن   چاپ