آخرين مطالب

ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟ اجتماعي

ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟

  بزرگنمايي:

عصر قم - همه چیز از یک گزارش در خصوص تولید سیب زمینی‌های با مقدار بالای نیترات در استان شروع شد. گزارشی که چند روز پیش از شبکه زاگرس روی آنتن رفت و پس از آن در فضای مجازی دست به دست شد و در آن در کنار نمایش صحنه‌هایی از کشت سیب‌زمینی در استان و انجام چند آزمایش بر روی آنها، صحبت‌‎های تکان دهنده‌ای در خصوص وجود نیترات بالا در این محصول مطرح شد
ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟
در این گزارش عنوان شد که سیب زمینی‌های کشت شده در استان که عمدتا توسط کشاورزان مهاجر از استان‌های همدان و اصفهان کشت می‌شوند حاوی نیترات بالایی بوده که برای سلامت مضر است. همچنین عنوان شد پیازهای کشت شده در استان نیز چنین وضعیتی دارند و نیترات موجود در آنها به دلیل استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی بالا است.
بر اساس استانداردها حد مجاز نیترات در سیب زمینی 250 ppm و در محصول پیاز 1000 ppm است و آنطور که در این گزارش عنوان شد نیترات موجود در این محصولات دو تا سه برابر حد مجاز است.
کرمانشاه 7100 هکتار مزارع سیب زمینی و 2200 هکتار مزارع پیاز دارد و سالانه حدود 350 هزار تن سیب زمینی و 160 هزار تن پیاز از این مزارع برداشت می شود و انتشار خبر وجود نیترات بالا در این دو محصول در فضای مجازی، موجب ایجاد نگرانی در سطح جامعه شده است.
درهمین راستا مسئولان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه که از همان ساعات اولیه انتشار این گزارش آن را تکذیب کردند، امروز(12 آبان) با دعوت از خبرنگاران استان، آنها را سر مزارع سیب زمینی و پیاز استان که توسط کشاورزان مهاجر در حال کشت است بردند تا بصورت تصادفی در حضور خبرنگاران نمونه برداری از این محصولات انجام شده و نیترات موجود در آنها آزمایش شود.
مزارعی که امروز از آنها بازدید کردیم همان مزارعی بود که در گزارش منتشر شده نیز از آنها نمونه برداری شده بود. کشاورزان همدانی که مشغول برداشت سیب زمینی بودند و از حضورمان در مزرعه متعجب بودند با دعوت مسئولان جهاد کشاورزی به جمع خبرنگاران آمدند تا در خصوص میزان استفاده از کودهای شیمیایی توضیح دهند.
یکی از آنها که با لیسانس مدیریت از روستایی در همدان آمده بود تا در مزارع استان کرمانشاه سیب زمینی کشت کند جلوتر آمد و عنوان کرد که هفت تُن در هکتار کود مرغی به زمین می دهد و در خصوص استفاده از کودهای شیمیایی هم تنها کود مورد استفاده آنها کود اوره است که سه کیسه برای هر هکتار زمین استفاده می کنند.
او گفت: کود اوره که حاوی نیترات است اگر بیش از حد به زمین زده شود محصول سیب زمینی ترک برمی دارد و سیب زمینی دیگر آن کیفیت و مرغوبیت را ندارد.
سراغ مزرعه دیگر هم رفتیم که در آن این بار کشاورزان اصفهانی مشغول کشت پیاز بودند، این کشاورزان هم عنوان کردند که کود شیمیایی مورد استفاده در زمین آنها هم به میزان مجاز است و از دو کیسه کود اوره و دو کیسه کود فسفاته در زمین استفاده می کنند.
در بخش دیگری از گزارش عنوان شده بود که برای رشد بیشتر محصولات از اسید استفاده می کنند که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با ابراز تاسف از این ادعای عجیب گفت: این ادعا کاملا بی اساس است، زیرا اسید گیاه را کلا نابود می کند.
سید افشین صفوی گفت: ماجرا از این قرار است که مقداری اسید سولفوریک آن هم بصورت کنترل شده در آب چاه که مزارع را با آن آبیاری می کنند می ریزند که با آهک موجود در خاک ترکیب شده و ماده‌ای از ترکیب این دو ایجاد شده که موجب تقویت ساختمان خاک می شود.
در پایان بازدید مزارع و شنیدن صحبت های کشاورزان، با برداشتن چند نمونه سیب زمینی و پیاز توسط خبرنگاران راهی جهاد کشاورزی شدیم تا در حضور خبرنگاران و دوربین های خبری آزمایش سنجش نیترات روی آنها انجام شود و صحت و سقم ادعای کشاورزان در خصوص میزان استفاده مجاز از کودهای شیمیایی محرز شود.
انجام آزمایش با استرس بالایی همراه بود و مثبت شدن نتیجه آن می توانست تبعات بسیاری داشته باشد. تبعاتی که از یک سو سلامت مردم را مورد تهدید قرار می داد و از طرفی مسئولیت و نظارت مسئولان جهاد کشاورزی و نیز سازمان غذا و دارو را زیر سوال می برد.
سیب زمینی هایی که در دست خبرنگاران بود در حضور آنها برش زده شده و با فشار دستگاه، آب موجود در آنها گرفته شد و در وسیله سنجش نیترات ریخته شد. سیب زمینی اول حاوی 340 ppm نیترات بود که میزان بالایی محسوب می شود و همین بالا بودن نتیرات خود مسئولان جهاد کشاورزی را هم نگران کرد، اما با سنجش نیترات در نمونه های دیگر این مزرعه عددهای 240 و 160 ppm به دست آمد که با میانگین گرفتن از این سه نمونه، نیترات موجب در این نمونه ها عدد 246 ppm به دست آمد که در محدوده مجاز قرار داشت.
در خصوص پیاز نیز با آزمایش صورت گرفته وضعیت به مراتب بهتر از سیب زمینی بود و با نمونه گیری از دو عدد پیاز به ترتیب نیترات موجود در آنها 270 و 170 ppm به دست آمد که بسیار کمتر از حد مجاز آن بود (حد مجاز نیترات برای پیاز1000 ppm است.)
آزمایش ها خلاف ادعای مطرح شده را نشان می داد. ادعایی که به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه انتشار آن ضربه بدی به کشاورزی استان بوده و کشاورزانی که بعد از یک سال موقع برداشت محصول سیب زمینی و پیاز آنها رسیده را متضرر کرده و موجب کاهش قیمت خرید محصول آنها شده است.
شهبازی گفت: اگر ادعایی در خصوص نیترات در مزرعه ای هم وجود داشت بهتر بود از قبل به ما خبر داده می شد تا در صورت صحت دستور معدوم سازی محصول را می دادیم، کما اینکه در گذشته هم گزارش‌های موردی اینچنینی داشته‌ایم و معدوم‌سازی محصول انجام شده است. اما اینکه این ادعا درخصوص تمام محصولات سیب زمینی و پیاز استان مطرح شود درست نیست.
وی افزود: امروز و با حضور خبرنگاران رسانه های مختلف مشخص شد که محصولات همان مزارع ادعایی هم نیترات بالایی ندارند.
شهبازی تصریح کرد: کیفیت سیب زمینی استان به نسبت سایر استان های همجوار بالاتر است و نباید با این محصول و کشاورزانی که رنج های بسیاری برای کشت آن می کشند اینطور بازی شود.
این مسئول با اشاره به قلیایی بودن زمین های کشاورزی استان گفت: آهک موجود در مزارع استان 10 تا 40 درصد از حد معمولی بالاتر است و PH زمین های کشاورزی استان حدود 7.8 است و این میزان قلیایی بودن زمین موجب می شود عناصری مانند روی، آهن و فسفر موجود در خاک جذب گیاه نشوند و برای همین توصیه ما استفاده از کودهای گوگرددار برای کاهش میزان PH خاک است و در همین راستا کود اوره استفاده می‌شود. آزمایشات انجام شده نشان از وجود حد مجاز نیترات در محصولات سیب زمینی و پیاز استان داشت و بر اساس نتایج این آزمایش ها می توان این اطمینان را به مردم داد که مصرف این محصولات برای سلامت آنها مضر نیست.
منبع: isna.ir




نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

فوت یک دختر بر اثر سقوط آسانسور مسکن مهر

15 میلی متر بارندگی در قم ثبت شد

آمادگی شهرداری قم برای بازگشایی معابر

تخلف های ساخت و ساز در قم سه برابر شده است

لزوم ایجاد بانک جامع اطلاعاتی برای رفع مشکلات موزه‌ها

منوریل قم 220 میلیارد تومان بودجه دولتی را هدر داد

در شهرسازی باید از خرد جمعی رسانه‌ها استفاده کرد

پروانه شکار پرنده در قم صادر نمی شود

حال دریاچه نمک وخیم است

قتل 2 جوان آبادانی در حادثه تیراندازی!

شهردار تهران مشخص شد

سامانه بارشی جدید در راه ایران

بزرگداشت سالگرد ارتحال علامه طباطبایی در قم برگزار می‌شود

کارگروه محیط زیست در صدا و سیمای مرکز قم تشکیل می‌شود

افزایش حقوق کارمندان 2 دستگاه دولتی به جریان افتاد

500 کانون فرهنگی فعال قم در حوزه امر به معروف حمایت شدند

بهره گیری از نظرات نخبگان برای مبارزه با مواد مخدر موثر است

مبارزه با مواد مخدر حفظ بشریت است

مبارزه با مواد مخدر جهاد است

عمل لاغری در یزد قربانی گرفت

هر خانوار چقدر کمک هزینه غذایی می‌گیرد؟

روش های مکانیزه جایگزین جمع آوری سنتی پسماندهای ساختمانی در قم می‌شود

مهاجرپذیری و ناپایداری جمعیتی قم برنامه‌ریزی شهری را دشوار کرده است

افزایش دو برابری تیم‌های امر به معروف در قم

توزیع بیش از 3هزار لاستیک با قیمت مصوب بین‌ تاکسی‌داران

شوخی، شوخی آدم کشتم!

مسمومیت 110 نفر در یک تالار عروسی

نقش ایران در مبارزه با مواد مخدر برای جهانیان تبیین شود

نابسامانی های شهر قم ناشی از شبکه معابر نامتوازن است

استاندار قم: پیشگیری از اعتیاد باید استمرار داشته باشد

آیت الله نوری همدانی: مبارزه با مواد مخدر ریشه ای انجام شود

199 هزار میلیارد تومان هزینه سالانه مواد مخدر در کشور است

عامل 70 درصد جرایم در قم خرده فروشان مواد مخدر هستند

2 کیلوگرم مواد روانگردان شیشه در قم کشف شد

مبلغان دینی ستاد مبارزه با مواد مخدر را یاری کنند

نرخ انتقال پسماندهای ساختمانی قم 15 درصد افزایش یافت

امور مربوط به سرمایه گذاران بخش گردشگری قم تسهیل شود

نوسانات ارز و کاهش ارزش پول ملی، چالشی جدی در اجرای پروژه‌های شهری قم است

لزوم تربیت مبلغ در زمینه مبارزه با مواد مخدر

گسترش نماهای غربی و رومی در قم سنخیتی با فرهنگ اسلامی-ایرانی ندارد

سن اعتیاد 25سال است

مرگ مغزی و فوت سه دانش آموز بردسکنی بر اثر تصادف

دلیل بهبود کیفیت هوای تهران در روز‌های اخیر

500 تن مواد مخدر در کشور کشف شده است

برنامه بازآفرینی برای تمام محله های قم اجرایی می شود

کشف 3 کیلوگرم هروئین در قم

دستگیری یک زن در رابطه با توت‌فرنگی‌های حاوی سوزن

پیش‌بینی بارش‌های پراکنده برای استان قم/توصیه‌های هواشناسی به کشاورزان

سهمیه‌بندی بنزین تا اطلاع ثانوی به تعویق افتاد

قتل به خاطر متلک پرانی