آخرين مطالب

ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟ اجتماعي

ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟

  بزرگنمايي:

عصر قم - همه چیز از یک گزارش در خصوص تولید سیب زمینی‌های با مقدار بالای نیترات در استان شروع شد. گزارشی که چند روز پیش از شبکه زاگرس روی آنتن رفت و پس از آن در فضای مجازی دست به دست شد و در آن در کنار نمایش صحنه‌هایی از کشت سیب‌زمینی در استان و انجام چند آزمایش بر روی آنها، صحبت‌‎های تکان دهنده‌ای در خصوص وجود نیترات بالا در این محصول مطرح شد
ماجرای «سیب‌زمینی‌های سرطان‌زا» در کرمانشاه چیست؟
در این گزارش عنوان شد که سیب زمینی‌های کشت شده در استان که عمدتا توسط کشاورزان مهاجر از استان‌های همدان و اصفهان کشت می‌شوند حاوی نیترات بالایی بوده که برای سلامت مضر است. همچنین عنوان شد پیازهای کشت شده در استان نیز چنین وضعیتی دارند و نیترات موجود در آنها به دلیل استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی بالا است.
بر اساس استانداردها حد مجاز نیترات در سیب زمینی 250 ppm و در محصول پیاز 1000 ppm است و آنطور که در این گزارش عنوان شد نیترات موجود در این محصولات دو تا سه برابر حد مجاز است.
کرمانشاه 7100 هکتار مزارع سیب زمینی و 2200 هکتار مزارع پیاز دارد و سالانه حدود 350 هزار تن سیب زمینی و 160 هزار تن پیاز از این مزارع برداشت می شود و انتشار خبر وجود نیترات بالا در این دو محصول در فضای مجازی، موجب ایجاد نگرانی در سطح جامعه شده است.
درهمین راستا مسئولان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه که از همان ساعات اولیه انتشار این گزارش آن را تکذیب کردند، امروز(12 آبان) با دعوت از خبرنگاران استان، آنها را سر مزارع سیب زمینی و پیاز استان که توسط کشاورزان مهاجر در حال کشت است بردند تا بصورت تصادفی در حضور خبرنگاران نمونه برداری از این محصولات انجام شده و نیترات موجود در آنها آزمایش شود.
مزارعی که امروز از آنها بازدید کردیم همان مزارعی بود که در گزارش منتشر شده نیز از آنها نمونه برداری شده بود. کشاورزان همدانی که مشغول برداشت سیب زمینی بودند و از حضورمان در مزرعه متعجب بودند با دعوت مسئولان جهاد کشاورزی به جمع خبرنگاران آمدند تا در خصوص میزان استفاده از کودهای شیمیایی توضیح دهند.
یکی از آنها که با لیسانس مدیریت از روستایی در همدان آمده بود تا در مزارع استان کرمانشاه سیب زمینی کشت کند جلوتر آمد و عنوان کرد که هفت تُن در هکتار کود مرغی به زمین می دهد و در خصوص استفاده از کودهای شیمیایی هم تنها کود مورد استفاده آنها کود اوره است که سه کیسه برای هر هکتار زمین استفاده می کنند.
او گفت: کود اوره که حاوی نیترات است اگر بیش از حد به زمین زده شود محصول سیب زمینی ترک برمی دارد و سیب زمینی دیگر آن کیفیت و مرغوبیت را ندارد.
سراغ مزرعه دیگر هم رفتیم که در آن این بار کشاورزان اصفهانی مشغول کشت پیاز بودند، این کشاورزان هم عنوان کردند که کود شیمیایی مورد استفاده در زمین آنها هم به میزان مجاز است و از دو کیسه کود اوره و دو کیسه کود فسفاته در زمین استفاده می کنند.
در بخش دیگری از گزارش عنوان شده بود که برای رشد بیشتر محصولات از اسید استفاده می کنند که معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه با ابراز تاسف از این ادعای عجیب گفت: این ادعا کاملا بی اساس است، زیرا اسید گیاه را کلا نابود می کند.
سید افشین صفوی گفت: ماجرا از این قرار است که مقداری اسید سولفوریک آن هم بصورت کنترل شده در آب چاه که مزارع را با آن آبیاری می کنند می ریزند که با آهک موجود در خاک ترکیب شده و ماده‌ای از ترکیب این دو ایجاد شده که موجب تقویت ساختمان خاک می شود.
در پایان بازدید مزارع و شنیدن صحبت های کشاورزان، با برداشتن چند نمونه سیب زمینی و پیاز توسط خبرنگاران راهی جهاد کشاورزی شدیم تا در حضور خبرنگاران و دوربین های خبری آزمایش سنجش نیترات روی آنها انجام شود و صحت و سقم ادعای کشاورزان در خصوص میزان استفاده مجاز از کودهای شیمیایی محرز شود.
انجام آزمایش با استرس بالایی همراه بود و مثبت شدن نتیجه آن می توانست تبعات بسیاری داشته باشد. تبعاتی که از یک سو سلامت مردم را مورد تهدید قرار می داد و از طرفی مسئولیت و نظارت مسئولان جهاد کشاورزی و نیز سازمان غذا و دارو را زیر سوال می برد.
سیب زمینی هایی که در دست خبرنگاران بود در حضور آنها برش زده شده و با فشار دستگاه، آب موجود در آنها گرفته شد و در وسیله سنجش نیترات ریخته شد. سیب زمینی اول حاوی 340 ppm نیترات بود که میزان بالایی محسوب می شود و همین بالا بودن نتیرات خود مسئولان جهاد کشاورزی را هم نگران کرد، اما با سنجش نیترات در نمونه های دیگر این مزرعه عددهای 240 و 160 ppm به دست آمد که با میانگین گرفتن از این سه نمونه، نیترات موجب در این نمونه ها عدد 246 ppm به دست آمد که در محدوده مجاز قرار داشت.
در خصوص پیاز نیز با آزمایش صورت گرفته وضعیت به مراتب بهتر از سیب زمینی بود و با نمونه گیری از دو عدد پیاز به ترتیب نیترات موجود در آنها 270 و 170 ppm به دست آمد که بسیار کمتر از حد مجاز آن بود (حد مجاز نیترات برای پیاز1000 ppm است.)
آزمایش ها خلاف ادعای مطرح شده را نشان می داد. ادعایی که به گفته رییس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه انتشار آن ضربه بدی به کشاورزی استان بوده و کشاورزانی که بعد از یک سال موقع برداشت محصول سیب زمینی و پیاز آنها رسیده را متضرر کرده و موجب کاهش قیمت خرید محصول آنها شده است.
شهبازی گفت: اگر ادعایی در خصوص نیترات در مزرعه ای هم وجود داشت بهتر بود از قبل به ما خبر داده می شد تا در صورت صحت دستور معدوم سازی محصول را می دادیم، کما اینکه در گذشته هم گزارش‌های موردی اینچنینی داشته‌ایم و معدوم‌سازی محصول انجام شده است. اما اینکه این ادعا درخصوص تمام محصولات سیب زمینی و پیاز استان مطرح شود درست نیست.
وی افزود: امروز و با حضور خبرنگاران رسانه های مختلف مشخص شد که محصولات همان مزارع ادعایی هم نیترات بالایی ندارند.
شهبازی تصریح کرد: کیفیت سیب زمینی استان به نسبت سایر استان های همجوار بالاتر است و نباید با این محصول و کشاورزانی که رنج های بسیاری برای کشت آن می کشند اینطور بازی شود.
این مسئول با اشاره به قلیایی بودن زمین های کشاورزی استان گفت: آهک موجود در مزارع استان 10 تا 40 درصد از حد معمولی بالاتر است و PH زمین های کشاورزی استان حدود 7.8 است و این میزان قلیایی بودن زمین موجب می شود عناصری مانند روی، آهن و فسفر موجود در خاک جذب گیاه نشوند و برای همین توصیه ما استفاده از کودهای گوگرددار برای کاهش میزان PH خاک است و در همین راستا کود اوره استفاده می‌شود. آزمایشات انجام شده نشان از وجود حد مجاز نیترات در محصولات سیب زمینی و پیاز استان داشت و بر اساس نتایج این آزمایش ها می توان این اطمینان را به مردم داد که مصرف این محصولات برای سلامت آنها مضر نیست.
منبع: isna.ir





نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

ساير مطالب

برنامه جامع در زمینه پیشگیری از اعتیاد در قم تدوین شود

چند طرح عمرانی و ورزشی در دانشگاه قم به بهره برداری رسید

مدیریت جهادی راه مقابله با توطئه دشمنان است

ارتش در خدمت مردم و نظام اسلامی است

انتقال کمک های مردمی به مناطق سیلزده نظام مند باشد

مدارس قم شنبه 31 فروردین تعطیل شد

هیات امنای هر مسجد برای ساخت مسکن در مناطق سیلزده همت کنند

احترام به طبیعت را از قم آغاز کنیم

17 تَن از فرهنگیان قم به مناطق سیل زده پلدختر اعزام شدند

وفاداری به انقلاب از ویژگی های ارتش است

طرحهای در دست اجرا درسکونتگاه های غیررسمی قم تکمیل می شود

محدویت های ترافیکی نیمه شعبان در قم اعلام شد

استاندار قم: تداوم نظام اسلامی به برکت خون شهدا است

اعزام دومین گروه طلاب از سوی آیت الله مکارم به مناطق سیل زده

2میلیارد تومان توسط ستاد مردمی قم به سیلزدگان کمک شد

مساجد ظرفیتهای زیادی برای جلب کمکها به مناطق سیلزده دارند

کشاورزان قمی نسبت به جلوگیری از سرمازدگی محصولات اقدام کنند

نوزاد عجول در اتوبوس به دنیا آمد

دستور استاندار قم به مدیران برای برگزاری هفتگی ملاقات با شهروندان

میلیونرهای بیل به دست

سد 15 خرداد بهترین وضعیت را در 11 سال گذشته دارد

تشریح وضعیت سدهای استان قم/ظرفیت سد گلپایگان تکمیل شد

استان قم جزو 5 استان برتر کشور از لحاظ امنیت

کشف بیش از 200 کیلوگرم تریاک

ریزش کوه در محور جاده قدیم قم – تهران/ تردد خودروها از محورهای جایگزین

3هزار تاکسی خدمت‌رسانی در ایام نیمه‌شعبان را انجام می‌دهند

ارسال نهمین محموله کمک‌های مردمی قم به مناطق سیل زده

توضیح سخنگوی اورژانس قم در خصوص یک حادثه

جابه‌جایی 152هزار نفر مسافر در ایام نوروز 98 توسط راه ‌آهن قم

کشف 340 کیلو تریاک در قم

هم اندیشی سواد رسانه ای و فضای مجازی ویژه اساتید حوزه در قم برگزار شد

یکی از مسائل مهم در گام دوم انقلاب، توجه به سواد رسانه‌ای است

لزوم توجه ویژه به محلات هدف بازآفرینی شهری در سال 98

انهدام باند سارقان مغازه و کشف 20 فقره سرقت در قم

فراخوان مشمولان اعزامی اردیبهشت 98

پیش بینی رگبار و رعد و برق در روزهای آینده/ توصیه های هواشناسی به کشاورزان و باغداران

پرداخت تسهیلات به 10 هزار واحد روستایی در قم

یاد حضرت مهدی(عج)، مقدمه فرهنگ انتظار است

کمک 250میلیونی فعالان گردشگری قم به سیل زدگان

تجلیل از« بی‌آزار تهرانی» جهت خدمت به سیل زدگان

پیش‌بینی دمای صفر درجه و یخبندان برای برخی مناطق استان

توصیه‌های هواشناسی به کشاورزان قم

فعالیت 120 دانشجو در موکب دانشگاه علوم پزشکی در ایام نیمه شعبان

پیاده محور شدن بلوار پیامبر اعظم(ص) در نیمه شعبان

وزش باد شدید در استان قم طی روزهای آینده

اعتراف سارقان 200 میلیاردی به 35 فقره سرقت منزل در قم

نرخ بیکاری در قم یک دهم درصد کاهش یافت

واژگونی یک تانکر حمل اسید در آزادراه کاشان-قم

چگونه جوانان را با عرق ملی تربیت کنیم؟

آماده سازی اسکان اضطراری در صورت بارندگی در ایام نیمه شعبان