عصر قم

آخرين مطالب

آیت الله مطهری مسایل مربوط به حجاب را عالمانه بیان می کرد روحانیت

آیت الله مطهری مسایل مربوط به حجاب را عالمانه بیان می کرد
  بزرگنمايي:

عصر قم - : هنوز چند ماهی از پیروزی انقلاب اسلامی ملت ایران نگذشته بود که متفکر انقلاب اسلامی شامگاه سه‌شنبه 11 اردیبهشت 1358 پس از پایان جلسه ای در منزل مرحوم یدالله سحابی در تاریکی شب در خیابان امین‌الدوله هدف گلوله یکی از افراد گروه فرقان قرار گرفت و پس از انتقال به بیمارستان طرفه به شهادت رسید.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آیت الله شهید مطهری را می‌توان یکی از تاثیرگذارترین متفکران دوران انقلاب اسلامی دانست. علی رغم تنوع و تکثر موضوعات آثار مکتوب و شفاهی که از استاد مطهری به یادگار مانده است، همه این آثار در یک نکته با هم مشترکند و آن اینکه در همه این آثار اعم از کتاب، مقالات، سخنرانی‌ها تلاش شده چهره‌ای عقلانی و منطبق با خرد از مقولات و احکام دینی ارائه شود. خوانشی که شهید مطهری از اسلام داشت نه تنها در زمان خود بلکه پس از چهار دهه هنوز از جذابیت بالایی برخوردار است و بسیاری از پرسش‌های نسل جواب پیرامون مسایل اساسی اسلام نظیر عدل، جبر و اختیار، عاشورا، روحانیت، حقوق زن، حجاب، آزادی، اقتصاد، بانکداری و … را پاسخی شایسته می‌دهد.
آری، همین دفاع عقلانی از دین بود که اتهام ناشایست «تحریف و بدعت‌گذاری در دین» را متوجه ایشان ساخت و راه را برای منافقان و متحجران فرقانی هموار ساخت تا داغ «فرزند عزیز امام» و «حاصل عمر» ایشان را بر دلش بگذارند.
بر همین اساس برای بررسی سیره علمی و پژوهشی شهید مرتضی مطهری با حجت الاسلام یاوری استاد حوزه و دانشگاه به گفتگو پرداختیم که در ادامه حاصل آن را می‌خوانید:
حجت الاسلام یاوری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، درخصوص سیره علمی و پژوهشی شهید مطهری اظهار داشت: علامه شهید مرتضی مطهری، روحانی فاضل و ارجمند و برخواسته از حوزه علمیه بود، او در پی علم، تلاش و کوشش در حوزه علوم دینی اسلامی و انسانی تلاش های شگرفی داشت؛ درس های حوزه را خوب خوانده بود و به تناسب نیاز جامعه و رسالتی که یک مبلغ دینی و طلبه اهل علم دارد به رسالت خود می پرداخت. آن شهید والا مقام نیازهای روز را فرا گرفت و به تناسب آنها وارد عرصه های مختلف محیط دانشگاهی، پژوهشی و فعالیت های تبلیغی شد. شهید مطهری یک طلبه شایسته و ارزشمند تربیت یافته دست مرحوم آیت الله بروجردی و امام خمینی محسوب می شود که حاصل عمر این بزرگواران بود.
وی افزود: ایشان وقتی درس و بحث خود را آغاز کرد و شاگردی محضر بزرگانی از جمله آیت الله بروجردی، امام راحل و علامه طباطبایی را انجام داد احساس کرد که در آن جامعه به دلیل وجود مسایل فکری واجتماعی و حتی سیاسی، فرهنگی، تحولات جهان اسلام، رشد افکار و اندیشه های جدید و سرعت گسترش این افکارها آسیب های جامعه اسلامی را تهدید می کند؛ بنابراین یکی از ویژگی های شهید مطهری رصد همه این مسایل بود. او در محیط حوزه صرفاً وقت خود را اختصاص به فقه و اصول حوزوی نکرد بلکه در قامت یک فقیه، مفسر، حکیم و فیلسوف جامع و کامل و یک مرجع و مجتهد کامل و جامع که به محیط پیرامونی خودش توجه دارد و رسالت های خود را به تناسب آنها رصد و انجام میدهد وارد این عرصه ها شد.
استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: برای مثال اگر لازم است وارد دانشگاه شود وارد دانشگاه می شود اگر لازم است در حوزه بماند وارد حوزه می شود و در حوزه علمیه کرسی های مختلف علمی را برگزار می کند؛ یکی از ویژگی های شهید مطهری این است که در هر حوزه ای که نیاز است به صورت عالمانه و حکیمانه وارد می شود برای مثال اگر قرار است اندیشه مارکسیست را نقد کند ابتدا می رود روش و شیوه آن بررسی می کند، آن اندیشه را می شناسد و مطالعات لازم را در این زمینه انجام می دهد حتی اگر لازم است کسانی در این حوزه صاحب فکر و اندیشه هستند و یا مبلغ این مکتب به شمار می روند را بفهمد، بپرسد و بشناسد سپس براساس مبانی شیعی به نقد نظرات و اندیشه آنان می پردازد. بنابراین یکی از رسالت های شهید مطهری رصد نیازها، دوم در حین رصد نیازها فهم دقیق و درک دقیق مسایل و پاسخگویی به آنها است.
وی ادامه داد: برای مثال اگر مساله نگاه پوزیتویستی به معرفت شناسی و حوزه فلسفی وجود دارد نگاه پوزیتویستی نگاهی است که همه چیزها و معرفتها را حسی و تجربی می بیند و نگاه به ماورا را قبول ندارد به اصلاح. امروزی متریال و یا ماده می بیند و در واقع علم حضوری، کشف و شهود و قبر و قیامت را قبول ندارد شهید مطهری در این موضوعات به مطالعات می پردازد و نگاه معرفت شناسانه و نگاه پوزیتویستی غرب را می شناسد و در حوزه فلسفه وارد عرصه می شود، آثاری را نیز در این عرصه تولید می کند. آشنایی با فلسفه و اصول فلسفه رئالیسم را بخشی از آن را مدیون اساتید خود چون علامه طباطبایی هستند در این حوزه به مدد و کمک می آید و وارد این عرصه می شود و فلسفه اسلامی را تدوین می کند و نقد فلسفه غرب اتفاق می افتد یا در مورد مساله حجاب و مساله بنیادینی که در اسلام وجود دارد و یک عده روشن فکر هستند که نگاه های دیگری نسبت به حجاب و پوشش دارند شهید مطهری وارد این عرصه می شوند و مسایل بنیادین حجاب و فلسفه حجاب و تاثیرات روحی روانی و اجتماعی و فردی آن را به صورت عالمانه و حکیمانه بیان می کنند، وقتی در حوزه مسایل فرهنگی و اجتماعی و سبک زندگی مردم احساس می کنند که باید مردم با سیره اهل بیت آشنا شوند و می آیند و کتاب های قصه های مربوط به اهل بیت و قرآنی را یک جا جمع می کنند و کتاب سیری در سیره نبوی را می نویسند و از آن طرف حکایت ها و دانستانهایی را از انبیا و اهل بیت وجود دارد را نقل می کنند.
وی افزود: در حوزه های دیگر معرفت شناسی، نظام امامت، فقه، معاد و هر چیزی که جامعه نیاز دارد به صورت یک نقش فعال حاضر می شود. شهید مطهری هم روحیه کنشگرانه و هم کشگری را دارد بر همین اساس به دو صورت کنشگرانه و کشنگری وارد عرصه علمی، اجتماعی و تبلیغی می شود و در صورت کنشی خودشان با عنوان طلبه ای که وظیفه و رسالتی دارد و باید کار خودش را درست انجام دهد به صورت فعال و کنشگرانه وارد می شود و گاهی اوقات اتفاقاتی در جامعه وجود دارد که حتماً باید به آنها به صورت واکنشی پاسخ دهد.
یاوری گفت: شهید مطهری در واقع یک تحولی را نیز در جامعه ایجاد کرد و آن این بود که یک پیامی را به مراکز علمی حوزوی و دانشگاهی مخابره کرد مبنی بر اینکه اگر ما رسالت دینی و علوم انسانی داریم در حوزه دین باید علوم انسانی را در خدمت دین بگیریم و یا علوم انسانی را با رویکرد دینی به آن بپردازیم. نکته ای که وجود دارد این است که پیامی را که به حوزه علمیه مخابره کرد اینکه طلبه حوزه علمیه رسالت عام دارد و تنها رسالت فقه، اصول و احکام گویی ندارد بلکه طلبه در حوزه تاریخ، فلسفه و … نیز رسالت دارد. بر همین اساس است که خودش در عرصه های علوم اجتماعی وارد بحث های بنیادین و نظری و حتی عملی می شود.
استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: اگر بگوییم امروزه حوزه علمیه مدیون این تلاش ها و روش های رویکردی مطهری به جامعه خودش است اغراق نکردیم و اگر ترقی و رشدی وجود دارد مدیون رسالت ها و عملکرد شهید مطهری است. شهید مطهری به حوزه های علمیه حیات داد و در مقابل دیگر اندیشه ها ایستاد و بیان کرد حوزه علمیه قدرت پاسخگویی و تولید محتوا دارد حوزه علمیه میتواند رسالت خود را به صورت گسترده ولو اینکه رسانه هایی را به صورت گسترده نداشته باشد قدرت این را دارد که می تواند در مراکز و محافل علمی حرف خودش را صادر کند کلام و منطق خود را صادر کند.
کد خبر 6086173

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/599912/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لحظات تلخ با پدر و برادر آیت‌الله آل هاشم

پیام فرماندار شهرستان زرین دشت در پی شهادت آیت الله رئیسی

مراسم بزرگداشت آیت الله رئیسی و همراهانش در میبد

اهدای عناوین تکواندو در قهرمانی آسیا به آیت‌الله رئیسی

آیت الله موحدی کرمانی رییس مجلس خبرگان رهبری شد

آیت‌الله رییسی و مبارزه با فساد در دوران ریاست بر قوه قضاییه

رمزگشایی از فرمول موفقیت و محبوبیت آیت الله رییسی

ببینید | تصاویری از آخرین زیارت آیت الله رئیسی در حرم امام رضا(ع) شامگاه سه شنبه 25 اردیبهشت

پرهیز از فاصله‌گذاری‌ بی‌جهت اداری از ویژگی‌های آیت‌الله رئیسی بود

آیت‌الله رئیسی متعلق به همه اسلام بود+فیلم

تداوم اظهار همدردی مقامات بین المللی متعاقب شهادت رییس جمهور ایران | پیام تسلیت کره شمالی | حضور علی اف در سفارت ایران | نخست وزیر بنگلادش: آیت الله رئیسی رهبری خردمند و فداکار بود

شهید آیت‌الله رئیسی مدیر جهادی و به‌روز بود+تصویر

وضعیت ترافیکی روز چهارشنبه تهران| اعمال محدودیت‌ها برای تشییع پیکر آیت‌الله رئیسی از 4 صبح

وزیر کشور در کنار پدر  شهید آیت‌الله سیدمحمدعلی آل‌هاشم

کارنامه درخشان آیت الله رئیسی در حوزه دیپلماتیک

نام گذاری یک خیابان به نام شهید آیت الله رئیسی در بافق

پیام تسلیت رئیس جمهور صربستان در پی شهادت آیت الله رئیسی

شهید آیت‌الله رییسی مردمی و فساد ستیز بود

تداوم اظهار همدردی مقامات بین المللی متعاقب شهادت رییس جمهور ایران | پیام تسلیت کره شمالی و پاپ فرانسیس | حضور علی اف در سفارت ایران | نخست وزیر بنگلادش: آیت الله رئیسی رهبری خردمند و فداکار بود

مقصودی: آیت‌الله رئیسی دایرهالمعارف تلاش‌هایی از خدمات صادقانه ارائه کرد

تشریح تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع پیکر آیت‌ الله رئیسی

ویدئو| روایت دقیق از ماجرای برقراری تماس تلفنی با آیت‌الله ال هاشم

تداوم اظهار همدردی مقامات بین المللی متعاقب شهادت رییس جمهور ایران | پیام تسلیت کره شمالی و پاپ فرانسیس | حضور علی اف در سفارت ایران | نخست وزیر بنگلادش: آیت الله رئیسی رهبری خردمند و فداکار بود | اعلام عزای عمومی در برخی کشورها

آیت‌الله رئیسی یار دیرین حاج قاسم سلیمانی بود

اجتماع مردم ایلام در سوگ شهادت آیت الله رئیسی و همراهان

ماجرای خانه‌دارشدن یک تبریزی با کمک شهید آیت‌الله آل‌هاشم

ببینید | روایت خبرنگار صداوسیما از تماس تلفنی با آیت‌الله آل هاشم پس از حادثه بالگرد

آیت‌الله رئیسی متعلق به همه اسلام بود

تمهیدات ترافیکی در تهران برای تشییع شهید آیت الله رئیسی

میراث گرانقدر آیت‌الله رییسی در کنگره جهانی حضرت رضا زنده می‌ماند

نامگذاری یک بلوار در نورآباد به نام شهید آیت الله رئیسی

آیت‌الله رییسی خادمی بی‌ریا برای کشور و انقلاب اسلامی بود

فرزندمان را رها کنیم!

اختصاص 900 سازه و فضای تبلیغاتی شهر قم برای گرامیداشت شهدای راه خدمت

پویش تکریم خادم خستگی ناپذیر در قم راه اندازی شد

تصاویری از آخرین زیارت آیت الله رئیسی در حرم امام رضا(ع)

سوم خرداد؛ روز حماسه و ایثار، یادآور رشادت‌های مردم ایران

پیام ستاد مردم‌نهاد خانواده شهدای مدافع حرم در پی عروج شهادت‌گونه آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی و هیئت همراه

بهترین زمان برای نوشیدن آب چه مواقعی است؟

سورپرایز جذاب آب و هوایی برای هفته اول خرداد

افشاگری از یک اتفاق درباره سقوط بالگرد رئیسی

جزئیات برنامه‌های حج ایرانی‌ها در عربستان پس از شهادت رئیس جمهور

آیت‌الله العظمی وحیدخراسانی: فقدان رئیس‌جمهور مردمی ضایعه‌ای تاسف‌بار است

آیت الله رئیسی شهید راه خدمت و مبارزه با فساد بود

بازگشایی گره های چندین ساله گلستان توسط شهید آیت الله رییسی

دغدغه آیت الله رئیسی رفع مشکلات و خدمت به مردم بود

برگزاری مراسم سوگواری شهادت آیت الله رییسی و هیأت همراه در صحن شورای شهر تهران

مهمترین عمل شهید آیت‌الله رئیسی مبارزه با فساد بود

آیت‌الله رئیسی در خدمت به مردم شبانه‌روز در تلاش بود

سمنان| رمز محبوبیت آیت‌الله رئیسی چه بود؟