عصر قم

آخرين مطالب

آیا استراتژی‌های اقتصاد مقاومتی بر توانمندسازی کارکنان تاثیر معناداری می‌گذارد؟ اقتصادی

آیا استراتژی‌های اقتصاد مقاومتی بر توانمندسازی کارکنان تاثیر معناداری می‌گذارد؟
  بزرگنمايي:

قم آنلاین -
برای این‌که بتوانیم موضوع توانمندسازی را در سازمان اجرا کنیم باید شیوه رهبری آمرانه را در سازمان به شیوه رهبری مشارکتی تبدیل کنیم؛ اقتصاد مقاومتی الگویی است که در صدد است با محوریت توسعه منابع انسانی، انضباط و قانونمندی، توانمدسازی نیروها، رشد و پایداری اقتصادی را برقرار سازد.
اقتصاد مقاومتی، اقتصادی کوشا است که متکی بر توانمندی های داخلی با استفاده از مجموعه ظرفیت‌های لازم در کارکنان برای قادر ساختن آنان به ایجاد ارزش افزوده در سازمان است.
اقتصاد مقاومتی به دنبال راه حل توانمندسازی و مدیریت قبل از بحران است؛ تفکر اقتصاد مقاومتی نه تنها شرایط حال را مدنظر قرار میدهد بلکه به افقهای دوردست نیز می‌اندیشد، به همین دلیل سیاستهای اجرایی اقتصاد مقاومتی مرتبط با حوزه ی توانمند سازی باید از بالندگی و پویایی بـرخـوردار باشد تا ظرفیت بازدارندگی کشور در قبال تهدیدات نوظهور افزایش یابد.
امروزه بر نقش دولت در توسعه اقتصادی کشورهای در حال توسعه اذعان می‌شود؛ از سوی دیگر برای کشور جمهوری اسلامی ایران که مصمم است اقتصاد تک محصولی مبتنی بر نفت را متحول نموده و به سمت عدم وابستگی حرکت کند، موضوع اقتصاد مقاومتی یک راهکار و نقشه راه سازنده است(حسین پور،1395).
طرح نظریه اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری، ادامه و تکمیل نامگذاری سال های گذشته است که مسائل اقتصادی کشور را در رأس برنامه ها و فعالیت های کشور تعریف و تبیین می کردند؛ طرح این موضوع نیز به جهت مقابله با توطئه های دشمنان اهمیت دو چندان دارد؛ زیرا آنان با برنامه های دقیق و حساب شده خویش یک جنگ تمام عیار اقتصادی را علیه کشور مدیریت می کنند و از هر کجا که نقطه ضعفی پیدا کنند، ضربه خواهند زد.
اقتصاد مقاومتی، تشخیص حوزه های فشار و متعاقباً تلاش برای کنترل و بی اثر کردن و در شرایط آرمانی تبدیل چنین فشارهایی به فرصت است، که از طریق کاهش وابستگی ها و تأکید روی مزیت های تولید داخل و تلاش برای خوداتکایی امکان پذیر خواهد بود.
طرح اقتصاد مقاومتی به عنوان سیاست کلی کشور و بیان ارکان و زمینه های اجرایی آن در همه بخش‌ها و سازمان‌های جامعه، توجه به این مهم را ضروری می سازد که اتخاذ این سیاست و اجرای گام به گام آن در سازمان های دولتی و خصوصی تا چه حد استراتژی های سازمانی را تحت تأثیر قرار می دهد؟ همانطور که بیان شد یکی از مهمترین استراتژی های سازمانی، توجه به منابع انسانی و توانمند سازی کارکنان است.
در حیطه بهره وری ملی منابع انسانی، وجود نیروی انسانی فعال و کوشا، مولد و کارا می تواند تمام جنبه های مرتبط با حوزه های فشار را تحت تاثیر قرار دهد، به عبارت دیگر توانمندسازی منابع انسانی می تواند عاملی موثر و تاثیر گذار در پیشبرد اهداف اقتصادی خصوصا در رابطه با آرمان های بزرگ اقتصاد مقاومتی باشد.
توانمند‌سازی را می توان، در بر گیرنده مجموعه تدابیر و روش‌هایی دانست که به کمک آن، رفتار کارکنان را دچار تغییر نموده و آن‌ها را قادر می‌سازد تا با توجه به شرایط سازمان، بهترین تصمیمات را اتخاذ و با ارائه‌ی خلاقیت در قالب فعالیت‌های تیمی، سازمان را در جهت بهره وری هدایت کنند.
همان گونه که از تعریف توانمندسازی بر می‌آید شایسته بودن، توان بالقوه‌ای را تشریح می‌کند که افراد باید برای اعمال نفوذی که عملکرد را بهبود می‌بخشد، دارا باشند؛ همچنین برابر تعریف توانمندی، نفوذ، شایستگی در عمل را بیان می‌کند. البته هر سازمانی این تعریف را با نیازها و فرهنگ خودش تطبیق خواهد داد. در هر حال ضروری است که یک ارتباط روشن بین توانمندسازی، نفوذ مبتنی بر صلاحیت و بهبود مستمر حفظ شود. این تعریف، شالوده و بنیان شناخت و ارتباط مفهوم توانمندسازی را فراهم می‌کند. هر عنصری در الگوی مدیریت فرایند توانمندسازی مانند دستاوردها، اهداف، راهبردها و کنترل‌های توانمندسازی، به توسعه و شناخت کامل توانمندسازی کمک می‌کند.
با توجه به اهمیت نقش استراتژی‌های اقتصاد مقاومتی به‌عنوان سازه‌ی نگرشی و تاثیر آن بر توانمندسازی بنابراین سوال اصلی این است که آیا استراتژی های اقتصاد مقاومتی بر توانمندسازی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری می‌گذارد؟
برای این که بتوانیم موضوع توانمندسازی را در سازمان اجرا کنیم باید شیوه رهبری آمرانه را در سازمان به شیوه رهبری مشارکتی تبدیل کنیم. لازمه اجرای این سبک از رهبری در سازمان توانمند کردن کارکنان است. به همین منظور باید نکاتی را در سازمان مدنظر قرار دهیم تا کارکنان را توانمند سازیم و با مشارکت افراد در رسیدن به اهداف سازمانی تلاش کنیم. این نکات عبارتند از ارزش‌ها، ساختارها، رهبری، فرایندها، تسهیم دانش، مناسبات و همکاری ها، نظارت ها و پاداش ها.
برای تحلیل اقتصاد مقاومتی دو رویکر وجود دارد؛ رویکرد اول رویکرد مدیریت ریسک است؛ در این رویکرد میزان احتمال شکست سیستم مورد محاسبه قرار می‌گیرد و سعی می‌شود از ورود به حوزه‌هایی که ریسک بالایی دارد، پرهیز شود.
رویکرد دیگر رویکرد مهندسی مقاومت است که در این ‌رویکرد روش‌های تقویت مقاومت سیستم و همچنین ایجاد انعطاف‌پذیری بیشتر در برابر فشارهای وارده مورد مطالعه قرار می‌گیرد و از طریق تقویت سیستم، مقاومت در برابر فشار وارده افزایش می‌یابد، به‌طوری‌که آسیب به حداقل برسد.
با توجه به فشارهایی که کشور ما به دلیل تک محصولی بودن و اتکای به درآمد نفت از یک طرف و به دلیل تحریمها و فشارهای خارجی از طرف دیگر متحمل می گردد، توجه و توسعه منابع انسانی و توانمند سازی کارکنان به منظور ارتقا بهره وری و خلاقیت و کارافرینی بسیار مهم است.
در تحقیقی تحت عنوان "اقتصاد مقاومتی؛ راهکار عبور از تحریم ها" آمده است، «نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران تحت تاثیر این وضعیت باید یک نظام اقتصادی مناسب با تحریم تبیین کند. با توجه به توانمندی های اقتصادی ایران، اقتصاد مقاومتی بهترین گزینه می باشد. اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که از تحریم ها فرصت سازی کرده و زمینه رشد و شکوفایی را فراهم می آورد؛ در این مقاله ابتدا تحریم اقتصادی تشریح شده است و سپس دلایل تحریم اقتصادی ایران و آثار آن بر اقتصاد ایران بیان شده و در ادامه پس از بیان بخشی از توانمندی های اقتصاد ایران، تعاریف اقتصاد مقاومتی ارائه شده و مولفه های اقتصاد مقاومتی در مورد کشور ایران شناسایی و تبیین شده است، اهمیت اقتصاد مقاومتی در تحریم ها در بعد زمانی تشریح، و در نهایت بحث و نتیجه گیری از موضوع ارائه شده است».
عملیاتی نمودن اصول توانمندسازی در شرایط کنونی کشور نیاز به پیش شرط هایی دارد که در صورت عدم تامین این پیش شرط ها توانمندسازی به معنای حقیقی عملیاتی نخواهد شد، مبانی اقتصاد مقاومتی می تواند در عملیاتی کردن توانمندسازی نقش بسزایی ایفا کند.
بنابراین مدیران اقتصادی در همه ی رده ها باید از داده ها و اطلاعاتی که مبانی اقتصاد مقاومتی در اختیارشان قرار می دهد جهت تحقق اهداف توانمندسازی بهره گیرند؛ اقتصاد مقاومتی یک نظام اقتصادی مجزا نیست، یک مدل اقتصادی کلاسیک نیست، بلکه جریانی مهندسی شده از خودکفایی و تولید ملی و درآمد ملی و مصرف ملی و صادرات ملی است که باعث تعادل در بازارهای اقتصاد کلان می گردد و با استفاده از ظرفیت های تشویقی درصدد است ضریب نفوذ خود را تا پائین ترین لایه های اقتصاد خرد و بنگاه های کوچک اقتصادی و خانوارها، گسترش دهد؛ اقتصاد مقاومتی الگویی است که در صدد است با محوریت توسعه منابع انسانی، انضباط و قانونمندی ، توانمدسازی نیروها ، رشد و پایداری اقتصادی را برقرار سازد.
 

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/29543/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیت الله جوادی آملی: بهشت و جهنم محصول کار ما در همین دنیاست

معرفی نامزدهای جایزه ادبیات داستانی زنان

نظارت پلیس فتای قم بر فضای مجازی همزمان با اجرای طرح نور

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی 1403 - 1404 اعلام شد

آتش‌سوزی در یک مدرسه دخترانه

رانش جاده عباس‌آباد به کلاردشت

ادامه کمک‌رسانی‌ها به مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

عنابستانی: آخرین جمع‌بندی احتمالی کمیسیون اجتماعی مجلس توافق برای تعطیلی شنبه‌هاست

زورگیران دهه هشتادی دستگیر شدند

مونوریل قم تکمیل می‌شود؛ احتمال حذف خط دوم قطار شهری

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

چه کسانی در معرض خطر ابتلا به IBS هستند؟

نماز جمعه تهران به امامت آیت‌الله خاتمی اقامه می‌شود

نخستین سالگرد شهادت آیت الله سلیمانی در زاهدان برگزار می‌شود

آیت‌الله العظمی دوزدوزانی تبریزی: روحانیت فقط به عبا و عمامه نیست/ اشتباه عالِم مانند اشتباه فرد عادی نیست، عده‌ای را منحرف می کند/ روحانی واقعی برای تربیت دینی و انسانی باید تلاش و تبلیغ کند‌

خاطرات پردردسر برادر «جین آستن»

دلیل انصراف نامزد‌های جایزه قلم آمریکا چه بود؟

بودجه عمرانی 219 میلیارد تومانی منطقه 6 قم در سال گذشته

شناسنامه باغ‌های شهر قم تدوین می‌شود

برگزاری همایش دوستدار سلامت خانوده در دانشگاه علوم پزشکی قم

دختران کبدی قم در جمع 16 تیم برتر کشور

سرانه 10 میلیون تومانی بودجه عمرانی شهرداری قم

اعزام پسران کشتی فرنگی قم به جام بین المللی صفوی

ممنوعیت همراه داشتن 14 قلم دارو در عربستان برای زائران حج

واکنش ضرغامی به طرح نور و بازگشت گشت ارشاد

اعزام 90 هزار شهروند ایرانی به حج امسال

روایت ضرغامی از پیاده‌روی بین مردم و شنیدن حرف آنان درباره طرح حجاب

جزئیات طرح ممنوعیت عرضه کیسه‌های پلاستیکی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای

جمع شدن برخی شیرخوارگاه‌های تهران پس از اصلاح دستورالعمل فرزند خواندگی

دریای خزر عقب‌نشینی کرد

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

عوارض مصرف بیش از اندازه برنج سفید

هشدار به خانم‌ها در استفاده از رُژ لب/ وجود مواد مضر و سمی

آیت الله هاشمی علیا عنوان کرد؛ لطف الهی به مؤمنان جهت دوری از تعصب جاهلی

کتاب «اُمّ علاء» نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

5 اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر، نویسنده و مترجم معاصر، دکتر محمدعلی اسلامی ندوشن

برقراری توازن و عدالت منطقه‌ای سیاست اصلی شورای شهر قم است

بودجه عمرانی 219 میلیارد تومانی منطقه شش قم در سال گذشته

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

تمهیدات حفاظتی و اجرایی برگزاری آزمون سراسری تشریح شد

تصاویر عجیب از سیل شدید در کنیا و رفت‌وآمد مردم از روی سقف خانه‌ها!

معاون رئیس جمهور: پنجشنبه‌ها عملا تعطیل است، نمی‌دانم چه شده که عده‌ای می‌گویند شنبه تعطیل باشد

معاون رئیس جمهور: دیدگاه دولت به تعطیلی پنج‌شنبه‌ها نزدیک‌تر است

وزیر کشور: فراجا به عنوان ضابط قوه قضائیه وظیفه ذاتی در حوزه حجاب دارد

اظهارات فرمانده سابق سپاه در مورد طرح نور، و لایحهٔ حجاب و عفاف

مخبر: مراقبت کنید تا اخلال و مشکلی در برگزاری کنکور سراسری رخ ندهد

ضرغامی: آمارها نشانگر رشد قابل‌توجه گردشگری است

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز جهانی مننژیت؛ آشنایی با شایع‌ترین علایم این بیماری

پلمب یک مرکز غیرمجاز پوست، مو و زیبایی در قم

نشست مقدماتی اجرای برنامه عملیاتی در بنیاد شهرستان‌های استان تهران برگزار شد