عصر قم

آخرين مطالب

عضو مجلس خبرگان رهبری:

فقه های مضاف تشنه ساختار و نیازمند بازسازی است فرهنگی

  بزرگنمايي:

قم آنلاین -
 عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به ضرورت ارائه ساختار و تقسیمی فراگیر و مبتنی بر معیار برای فقه های مضاف گفت: می توان فقه مضاف را به چهار دسته کلان "فقه اشیاء و موجودات"، "فقه پدیده ها"، "فقه نهادها" و"فقه ساحت ها" تقسیم کرد.
به گزارش ایسنا منطقه قم، به نقل از روابط عمومی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، آیت الله احمد مبلغی در نشستی علمی در مؤسسه آموزش عالی حوزوی معصومیه خواهران در قم خاطرنشان کرد: پیرامون تاسیس فقه مضاف پرسش هایی وجود دارد که باید به آن ها پاسخ داد.
وی به ذکر این پرسش ها پرداخت و گفت: آیا روند کنونی در ایجاد فقه های مضاف، درست است؟ آیا به صرف اضافه کردن فقه به چیزی فقه مضاف درست می شود؟ یا آن که باید در چارچوبی تعریف شده دست به این کار بزنیم؟ برای درستی یک فقه مضاف چه معیارهایی را می توان تصور و ارایه کرد؟ آیا فقه های مضاف ایجاد شده، شرایط و معیارهای لازم را برای ساخته شدن داشته اند؟ چه ساختار و تقسیم بندی هایی برای فقه مضاف قابل ارایه است؟
*اشکالات وضعیت کنونی در تاسیس فقه های مضاف
آیت الله مبلغی گفت: اشکالاتی چند در جریان تاسیس فقه جدید وجود دارد که اگر آن ها را رفع نکنیم فقه های مضاف به سامان نمی آیند.
وی با برشمردن این اشکالات اظهار داشت: ارائه نشدن روش مربوط به هر یک از فقه های مضاف، تاسیس یا جریان برخی از فقه های مضاف بدون تنقیح موضوعات آن ها، وقوع خلط و تداخل در دامنه ها و مساله های برخی از فقه های مضاف، عدم بهره گیری از معیارهای علمی و انضباط بخش در تاسیس پاره ای از فقه های مضاف، رنج بردن فقه های مضاف از فقدان یک ساختار شفاف و فراگیر که رابطه میان آن ها را منطقی کند، از جمله این اشکالات می باشد.
* ضرورت ابتناء "تاسیس فقه مضاف" بر معیار درست
آیت الله مبلغی با اشاره به این که فلسفه وجودی هر فقه مضاف در صورت "برآمدن از یک معیار به هنگام تاسیس آن" محقق می شود، گفت: فقدان معیار منقح، سبب می شود تا فقه مضافی که تشکیل و تاسیس می شود، مسیر پر تشویشی بپیماید.
* پیشنهاد ساختار و تقسیمی جدید برای فقه های مضاف
استاد حوزه علمیه گفت: فقه های مضاف را می توان به چهار دست کلان "فقه وجودها"،" فقه پدیده ها"، "فقه نهادها" و" فقه ساحت ها" تقسیم کرد.
وی با اشاره به این که اهمیت این چهار دسته در این است که روی هم رفته می توانند همه مسائل انسان معاصر را با زوایای خاص آن ها پوشش دهند، گفت: هر یک از این چهار سنخ اگر شکل نگیرد یا نادیده گرفته شود، پوشش دهی فقه نسبت به مسائل جامعه معاصر و زوایای آن ها دچار اختلال و کاستی می گردد.
* فقه وجودها (اشیاء و موجودات)
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به فقه اشیاء و موجودات همچون فقه انسان، فقه حیوان، فقه زمین و.. گفت: مقصود اشیاء و موجوداتی است که شایسته است فقه به رفتارهای پیرامونی آنها که گاه بسیار مهم و کلان هستند، بپردازد.
آیت الله مبلغی اظهار کرد: وقتی فی المثل رشته "فقه انسان" شکل بگیرد، مسائل و زوایای بسیاری پیش روی قرار می گیرد که بسیاری از آن ها متعلق به انسان معاصر و نیازهای متحول و مناسبات متطور او است.
وی ادامه داد: فقه حقوق بشر را می توان در ذیل همین عنوان به بحث گذاشت.
 وی افزود: یا فی المثل اگر فقه الارض شکل گیرد، بسیاری از مسایل کلان مربوط به آن، همچون مسائل زیست محیطی؛ از قبیل توازن زیست محیطی، گازهای گلخانه ای و... یا مساله انرژی و... یا رابطه امکانات مستقر در زمین با نسل های انسانی (والارض وضعها للانام) و ... قابل طرح می گردد.
*فقه پدیده ها
آیت الله مبلغی با اشاره به این که فقه پدیده ها مربوط به اموری است که از دو خصلت " حادث و عارض بودن بر زندگی انسانی ( خواه در سطح داخلی یا خارجی)" و "تطور داشتن ذات آن در گذر زمان" برخوردار است، گفت: پدیده های اجتماعی (همچون آسیب های گوناگون اجتماعی) ذیل موضوع این فقه جای می گیرند.
وی افزود: وقتی فقه پدیده را از فقه اشیاء جدا می کنیم، به این معناست که به آنها نگاه ساده نمی شود که فتوا بدهیم، بلکه از ابتدا به تخصص بها می دهیم تا آن ها را خوب بشناسیم.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس افزود: پدیده ها بر خلاف اشیاء، شکل گیریشان از عوامل مختلف ناشی می شود و امروزه پدیده ها وسیع تر، درهم تنیده تر، پیچیده تر و جهانی تر شده است، بر این اساس، در فقه پدیده ها، نگاه ما به ریشه ها، نیز معطوف خواهد شد.
وی گفت: در فقه پدیده ها به سه سنخ احکام یکی" رفتارهای قابل تصور در قبال خود پدیده ها" و دیگری "رفتارهای قابل تصور در قبال ریشه های پیدایش این پدیده ها" و "در قبال وضعیت تبادلی و تعاملی پدیده ها با هم" توجه می شود.
*فقه نهادها و موسسات
آیت الله مبلغی با اشاره به اهمیت فقه نهادها گفت: وقتی فقه نهادها مطرح می شود باید ابعاد و شئون سازمان ها و رفتارهایِ قابل تصور در قبال آن ها بررسی شود؛ زیرا موسسات دارای اهمیت و نقش تاثیرگذار در فضاهای اجتماعی و بین المللی هستند و گاهی کارکردهای فراملی، فرامنطقه ای و جهانی، و کارکردهایی به موازات دولت ها دارند.
وی اضافه کرد: مقصود رفتارهایی است که در قبال سازمان به عنوان سازمان انجام می شود، خواه مطرح در قبال سازمان به صورت عام یا مطرح نسبت به هر سازمان به صورت خاص.
آیت الله مبلغی افزود:مباحثی مانند ایجاد سازمان، تقویت یا تضعیف سازمان، رعایت نظم و ساختار سازمانی، مسئولیت سازمانی و موسسه ای، انتقاد در سازمان، ورشکستی سازمان و ... شخصیت حقوقی سازمان و نیز وضعیت های اختصاصی هر سازمان همگی در این فقه نهادها می گنجند.
وی گفت: فقه الدوله را هم می توان در فقه نهادها بحث کرد و هم در فقه ساحت ها؛ یعنی فقه سیاسی (فقه ساحت سیاست) که هر کدام توجیهی دارد.
*فقه ساحت ها (فقه حوزه های دانشی)
آیت الله مبلغی گفت: فقه ساحت ها (یا حوزه های دانشی) فقهی است که به حوزه ها و ساحت هایی می پردازد که دانش هایی در قبال آن ها شکل گرفته است، نمونه آن فقه اقتصادی، فقه سیاسی، فقه پزشکی و...می باشد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/29360/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جنایت در لواسان تهران به سبک سریال مشهور آمریکایی

شصت و پنجمین سالگرد ارتحال آیت الله العظمی بروجردی برگزار شد

(تصاویر) مراسم شصت و پنجمین سالگرد ارتحال آیت الله بروجردی

تقویم و اوقات شرعی چهارشنبه 5 اردیبهشت 1403 به افق قم

راهیابی 2 اثر نمایشی از قم به همایش سراسری بچه‌های مسجد

گرامیداشت یاد آیت الله بروجردی در قم

اجرای طرح زیست شبانه در استان قم

کشف حدود 88 کیلوگرم تریاک با طعم هندوانه در قم

حسین انصاریان‌: نمازهای جماعت الان در کشور ما ورشکسته است

عزل یک مسئول به‌خاطر ورزش رزمی مختلط در لواسان

غذاهایی که شکم تخت به شما هدیه می‌دهد

بیت مرحوم آیت‌الله کاشانی بیانیه صادر کرد

چه کسی می داند...

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

گرامیداشت یاد و خاطره آیت الله بروجردی در مسجد اعظم قم

دمنوش‌های شفابخشی که بی‌حالی و رخوت بهار را از بدن دور می‌کند

کوثری:‌ بزرگترین مشکل آمریکا در ایران آیت‌الله خامنه‌ای است

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

ماجرای عجیب قطع مسیر حقابه زمین‌های کشاورزی در قم

افزایش 11.6 درصدی اهدای خون در قم

چرا به سوالات اپراتورهای اورژانس باید پاسخ داد

هوای تهران گرم می شود!

عملیات ویژه نیروهای امدادی برای نجات سیل‌زدگان سیستان و بلوچستان

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

گلایه‌ی رئیس پلیس راهور از ابلاغ نشدن قانون افزایش جرایم رانندگی

طوفان شن در لیبی

افزایش سرقت احشام در قم

5 باور غلط درباره ضدآفتاب که فکرش را نمی‌کردید!

بزرگترین مشکل آمریکا در ایران حضور یک ابرحریف به نام آیت‌الله خامنه‌ای است

بیت مرحوم آیت الله کاشانی بیانیه صادر کرد +جزئیات

مقامات ایالت سند در دیدار آیت الله رئیسی: تنبیه رژیم صهیونیستی از سوی ایران بر عزت و عظمت جهان اسلام افزود

«مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها

آغاز ساخت 600 واحد مسکونی ویژه کارکنان دادگستری قم

بی توجهی دامداران و افزایش سرقت احشام در قم

چهارمین قطار مسافربری قم به مشهد راه‌اندازی شد

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

چگونه ورزش کردن باعث طولانی شدن عمر می شود؟

سرماخوردگی و آنفولانزا را با روغن پونه کوهی درمان کنید

پیام تشکر بیت آیت الله امامی کاشانی ازرهبر معظم انقلاب وآحاد مردم

پیام تشکر بیت آیت‌الله امامی کاشانی از رهبر انقلاب و آحاد مردم

دکتری افتخاری دانشگاه کراچی به آیت‌الله رئیسی اعطا شد

شعرخوانی زیبا از باران نیکراه

نبودی در دلم انگار طوفان شد، چه طوفانی!

وقوع آتش سوزی مهیب یک کارخانه در قم (فیلم)

راه‌اندازی چهارمین قطار مسافربری قم ـ مشهد

کشف حدود 88 کیلوگرم تریاک با تلاش پلیس قم

انواع شیرخشک در تمام داروخانه‌های قم موجود است

کشف محموله تریاک در پوشش بار هندوانه در قم

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟