عصر قم

آخرين مطالب

معروف های فراموش شده؛

تساهل‌های قطره‌ای؛ آسیب‌های دریایی مقالات

تساهل‌های قطره‌ای؛ آسیب‌های دریایی
  بزرگنمايي:

عصر قم - به اتفاق همسفران، برای بازدید به دانشگاه «یو اِم» درکوالالامپور رفتیم، هنگام ورود به دانشگاه بزرگ کوالامپور، نگهبان دانشگاه، مانع حضور جوانی شد که همراه تیم ما بود، علت جالب بود...
به گزارش ایسنا منطقه قم، در خیابان یکی از شهرها قدم میزدم، بیش از رنگ و لعاب خیابان، آدم ها دیدنی بودند؛ بویژه برخی از بانوان، انگار از منزل که بیرون آمده بودند قصدشان صرفا جلب توجه عابرین بوده، با خود گفتم اگر با چشمان بسته در این خیابان فرود می آمدم تصور نمیکردم اینجا ایران باشد، اما شاید فقط ایران باشد که برخی از زنان و دختران، آرایش بیش از هفت قلم را یکی از ملزومات حضور در فضاهای عمومی میدانند، تحقیقی در این زمینه نداریم اما شواهد و قراین گویای آن است که در جلوهگری‌های خیابانی، گوی سبقت را از کشورهایی که منشا و مروج مد و متدهای آرایش هستند نیز ربوده ایم! چرا که زنان اروپایی و آمریکایی نیز متانت پوشش خود را بسته به موقعیت های مختلف نظیر تفریح، محل کار، دانشگاه و.. در نظر میگیرند و در حالی که آرایش چهره در بین زنان غرب، جنبه تشریفاتی و بیشتر در بین زنان مسن دیده میشود، در بین بسیاری از زنان جوان جامعه ما، آرایش صورت، نَه جنبه تشریفاتی و مجلسی که با تجدید آن در ساعات روز جنبه دائمی پیدا کرده است! و پوشش چنان است که در برخی شهرها و خیابان‌ها به سختی میتوان تشخیص داد کدام خانم در حال رفتن به عروسی، مقصد کدام‌یک محل کار و یا کدام یک به دانشگاه یا میوه فروشی می رود! 
گستره این آسیب دریایی که ناشی از تساهلهای قطره‌ای است، اکنون شهرهای مذهبی را نیز درنوردیده و به گفته فرمانده نیروی انتظامی استان قم:«وضعیت فعلی حجاب و عفاف استان، نسبت به حرمت و شأن این استان، قابل قبول نیست».
تساهلهای کوچکی که از آن سخن میگوییم به یک سهل انگاری جامعه شناختی برمیگردد و آن، عدم تعریف «کارکرد» برای فضاهای مختلف و متنوع است؛ برای توضیح این ادعا، شاید بیان خاطرهای بهتر باشد؛ حدود نُه سال پیش، سفری سیاحتی به کشور مالزی داشتم، آن روزها تب تحصیل درکشور مالزی، داغ‌تر از امروز بود، بنابراین از روی کنجکاوی به اتفاق چندتن از همسفران، برای بازدید به دانشگاه «یو اِم» درکوالالامپور رفتیم، هنگام ورود به دانشگاه بزرگ کوالامپور، نگهبان دانشگاه، مانع حضور جوانی شد که همراه تیم ما بود، علت جالب بود؛ آن جوان با پیراهن مردانه آستین کوتاه، قصد ورود داشت! درجایی که از نظر اقلیمی به « تابستان بی پایان» شهرت دارد و در کشوری که پوشش آزاد و بسیاری از غیر مسلمان‌ها در خیابان‌ها، از پوشش های بسیار کم وکوتاه استفاده می‌کنند، برای حراست از محیط علمی، این موازین سخت‌گیرانه‌ را وضع می‌کنند! همین اتفاق، کافی بود تا علت انتخاب دانشگاه مالزی را از سوی بسیاری از جوانان ایرانی؛ درک کنم و آن قوّت علمی دانشگاه به موازاتِ پاسداری از کارکرد آن بود.
دانشگاه مالزی مانند بسیاری از دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی، موازین دقیقی برای پوشش و آرایش وضع کرده بود تا از کوچکترین اقدامی که دانشگاه و محیط علمی – تحقیقی را دچار کژکارکردی و انحراف از هدف می‌کند، ممانعت کند؛ آن اتفاق، نگارنده را برای تحقیق درباره موازین اخلاقی و پوششی در دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی که خاستگاه مُد هستند و شعار رهایی انسان از قید و بندها را سر می‌دهند، مصمم کرد، در این‌باره به نتایجی دست یافتم که باعث تحیر بود و یافتم که همه دانشگاه‌های آمریکایی نظیر دانشگاه هاروارد، دانشگاه تگزاس، باب جونز، موازینی نسبتا سخت‌گیرانه و تقریبا مشابه درباره پوشش، آرایش و ضوابط رفتاری دانشجو دارند که همراه با عواقب تخطی از آنها، در قالب یک کتاب راهنما آن را به اطلاع دانشجو می‌رسانند؛ طبق موازین دانشگاه تگزاس آمریکا، ضوابط بسیار دقیقی درباره جزییات پوشش و ممنوعیت پوشش اسپرت، تنگ و کوتاه هم برای خانم ها و آقایان وجود دارد و حتی استفاده از هرگونه عطر و ادکلن غیرمتعارف که بوی تند و تحریک‌کننده داشته باشد، ممنوع است! یا در دانشگاه باب جونزآمریکا، موهای مردان بایستی سبک طبیعی و سنّتی داشته و فشن نباشد یا در دانشگاه بریستول انگلیس، پوشش لباس دانشجویان، نباید حاوی علائم، نشان‌ها و تصاویر برجسته باشند. در دانشگاه اروپایی آکسفورد نیز، قوانین مشابهی درباره جزییات پوشش و آرایش وجود دارد.
از آنچه گفته شد چنین برمی‌آید که اگر به روزترین و غنی‌ترین منابع علمی در یک دانشگاه، تدریس شود و اگر دانشگاه به بهترین و بزرگترین آزمایشگاه‌ها و سایت های تحقیقاتی مجهز باشد، وقتی دانشجوی جوان در محیط علمی، تابع مد و سلیقه خود باشد، مسلما با سطحی ساختن تمرکز فکری خود و دیگران، پارازیت های محیطی، برای خود و همدرسانش، ایجاد و از تمرکز عمیق خود و دیگران، جلوگیری می‌کند. این کشورها فارغ از اعتقادات مذهبی به کارکرد محیط هایی می‌اندیشند که قرار است توسعه و پیشرفت کشورشان را رقم بزند. 
آیا در جامعه مذهبی ما برای حراست از اهداف و کارکردهای محیط شغلی، علمی، آموزشی، چنین موازین اصولی و چارچوب‌هایی وضع می‌شود؟! و اگر وضع می‌شود آیا با غیر رسمی جلوه دادن موازین و برخوردهای ضعیف که در اصطلاح دانشجویان ایرانی با پسوندهای «کماندویی»توصیف می‌شوند، موازین حداقلی به سخره گرفته نمی‌شوند؟! از تساهل‌های کوچک، آسیب‌های بزرگ برمی‌خیزد، وقتی مردان و زنان در محیط علمی، در محل کار و در محیط آموزشی و حتی کلاس‌های آموزشی خارج از محیط مدرسه و دانشگاه، به دلیل تساهل مدیران، احترامی برای کارکردهای آن محیط قائل نباشند، چه انتظاریست که کارکردهای غیر رسمی مانند محیط مذهبی یا خیابان را به رسمیت بشناسند ؟! اگرمسئولان فرهنگی جامعه، به موازات اجرای طرح‌ها و برنامه‌های روانشناختی برای تقویت اعتماد به نفس بویژه در زنان ایرانی، از کارکرد های محیط‌های علمی، آموزشی، شغلی و ... حراست کنند، بسترهای اساسی برای توسعه فرهنگی، منابع انسانی، پیشرفت علمی و اقتصادی کشور، ایجاد میکنند.
یادداشت از سیده مریم طباطبایی ندوشن خبرنگار ایسنا، منطقه قم
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/103720/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

بارش پراکنده باران در ارتفاعات قم

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: عدالت آزمونی در سازمان سنجش محقق شده است

پیامدهای تعطیل شدن روز پنجشنبه

رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته‌های کنکور آغاز شد

دستگیری 4 نفر سر جلسه کنکور

داستان عجیب گم شدن حلقه ازدواج

وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین 1403 با واردات

به کار گیری منشی های خانم در ادارات کرمانشاه ممنوع شد

خبر خوش رئیس سازمان سنجش برای بازماندگان از کنکور به خاطر سیل

ماجرای قمه‌کشی در ارومیه

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه پنهان ابتلا به فرسودگی شغلی

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

تسلیت رئیسی در پی درگذشت همسر شهید آیت‌الله سیدمصطفی خمینی

تسلیت سید محمد خاتمی به سید حسین خمینی در پی درگذشت همسر شهید آیت‌الله سیدمصطفی خمینی

مبارزات آیت الله کاشانی علیه رژیم صهیونیستی + موشن گرافیک

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

لحظات حساس از نجات نوزاد ٣ روزه توسط اپراتور هلال احمر قم + فیلم

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از فراجا

تشییع و خاکسپاری پیکر مادر شهید حسن محمدی در جعفریه

برگزاری رویداد استارتاپی شتاب در قم

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

تقویم و اوقات شرعی جمعه 7 اردیبهشت ماه 1403 به افق قم

دبی هنوز در زیر آب!

استنشاق گاز شادی‌آور با طعم قلیان‌های مرگ‌آور!

دفترچه آزمون گروه‌های هنر و زبان‌های خارجی کنکور 1403 منتشر شد

سیلاب در گلزار شهدای کرمان

تخریب منازل مسکونی در زاهدان بر اثر طوفان

6 مرزبان ایرانی از دست طالبان آزاد شدند

دستگیری 70 زورگیر و سارق موبایل در تهران

انهدام باند فسا و قاچاق دختران در تهران

تصاویری از 6 مرزبان ایرانی بازداشت شده توسط طالبان؛ مرزبانان آزاد شدند

اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای 6 مرزبان در مرز افغانستان

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

آیت الله رئیسی از طرح توسعه بیمارستان شهدای یافت‌آباد بازدید کرد

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

اجتماع مردم قم در حمایت از طرح حجاب و عفاف