عصر قم

آخرين مطالب

چرا مردم در روز عید غدیر به دیدار سادات می روند؟ فرهنگی

  بزرگنمايي:

عصر قم -
یک کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه روز عید غدیر، قابل تبریک به همه است، گفت: سیدبن طاووس در کتاب "الاقبال" به نقل از امام صادق(ع) آورده است که "خلفا در تلاش هستند تا روز 18 ذی الحجه (عید غدیر) را کمرنگ کرده و با سکوت این روز را برگزار کنند، در حالی که اهل بیت می خواستند که این روز مهم با شادمانی برگزار شود و به قدری به آداب این روز پرداخته شود تا برای عموم مردم این سوال پیش آید که 18 ذی الحجه چه روزی است؟ و به این صورت مردم با اتفاق این روز مهم آشنا شوند"
محمد مهدی احسانی فر در گفت و گو با خبرنگار ایسنا منطقه قم، عنوان کرد: عید غدیر، عید امامت است و آن روزی است که پیامبر(ص)، کاروان‌های حج را نگه داشتند تا این امر را برای مردم اعلام عمومی کنند.
وی با تاکید براینکه در طول تاریخ، خلفایی که با اهل بیت(س) دشمنی داشتند، زمینه های اجرای امامت را از حضرت علی(ع) گرفتند، گفت: به طورکلی، هیچ کس نمی تواند مانع از اصل مسئله امامت شود، بنابراین دشمنان پس از رحلت حضرت رسول (ص) زمینه های اجرای امامت در جامعه را گرفته و به نوعی آن را محدود کردند.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: سیدبن طاووس در کتاب "الاقبال" به نقل از امام صادق(ع) آورده است که "خلفا در تلاش هستند تا روز 18 ذی الحجه (عید غدیر) را کمرنگ کرده و با سکوت این روز را برگزار کنند، در حالی که اهل بیت می خواستند که این روز مهم با شادمانی برگزار شود و به قدری به آداب این روز پرداخته شود تا برای عموم مردم این سوال پیش آید که 18 ذی الحجه چه روزی است؟ و به این صورت مردم با اتفاق این روز مهم آشنا شوند"
جنبه علمی و معنوی امامت قابل سلب نیست
مدیر مسئول فصل نامه دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث در خصوص جنبه های کلی امامت اظهار کرد: امامت سه جنبه علمی، معنوی و سیاسی دارد، به این صورت که یک امام، مرجع علمی مردم، مرجع معنوی آنان، واسطه فیض بین زمین و آسمان و در نهایت مدیر مردم و جامعه است؛ بنابراین خلفا و دشمنان اهل بیت(س) تنها می توانند جنبه سیاسی امامت را به نوعی محدود کرده و از امام سلب کنند و دو جنبه علمی و معنوی امامت قابل سلب از ایشان نیست.
وی در خصوص تبریک و شاد باش روز عید غدیر عنوان کرد: براساس روایات یکی از اعمال مهم روز عید غدیر، زیارت حضرت علی(ع) در نجف است و در احادیثی از جمله به نقل از امام صادق(ع)، آمده است که در این روز به زیارت حضرت علی(ع) در نجف بروید و ضمن تبریک به آن حضرت، با ایشان مجددا بیعت کنید، در اینجا از امام(ع) سوال کردند که اگر زیارت امام علی(ع) از نزدیک میسر نبود، چه کنیم؟، آن حضرت فرمودند ایشان را از راه دور زیارت کرده و در چنین روزی با حضرت علی(ع)، مجددا بیعت کنید.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: زمانی که زیارت حضرت علی(ع) در نجف میسر نبود، می توان با رفتن به حرم امامان و بعد امامزادگان، آن ها را از نزدیک زیارت کرد، برای مثال حرم حضرت معصومه(س) از حرم های مقدسی است که طبق احادیث، حرم اهل بیت(س) است؛ بنابراین رفتن به زیارت حرم های ائمه(س) در این روز، از باب تجدید بیعت، یک کار مستحب است.
احسانی فر گفت: تمامی بزرگانی که به نوعی به ائمه(س)، منتسب و وصل هستند، مشمول بیعت و تبریک در این روز هستند، در زمان چهار امام متاخر، که خلفا شرایط را برای امامان محدود کرده بودند و به نوعی رفتن به دیدار و خانه ی این امامان جرم محسوب می شد؛ دوستداران اهل بیت(س) و کسانی که می خواستند با امام در ارتباط باشند، از طریق وکلایی که توسط امامان منسوب شده بودند، با امام در ارتباط بودند.
وی ادامه داد: دیدار با نمایندگان امام، یک سنت قدیمی است که به زمان ائمه(س) بازمی گردد، بنابراین طبیعی است زمانی که مردم به امام دسترسی ندارند، در چنین روزهایی همچون عید غدیر، به دیدار نمایندگان آن ها رفته و با تبریک این اتفاق عظیم، به نوعی با ائمه(س) تجدید بیعت کنند.
علماء، نمایندگان عام ائمه(س) هستند
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه نمایندگان امام، به دو گروه خاص و عام تقسیم می شوند، تاکید کرد: علما و مراجع تقلید از نمایندگان عام ائمه(س) هستند که خوب است در روز عید غدیر، به دیدار آن ها رفته و چنین روزی به آن ها تبریک گفته شود.
احسانی فر با اشاره به اینکه روز عید غدیر، قابل تبریک به همه است، گفت: در احادیث متعددی، بر تبریک، تجدید بیعت، هدیه دادن، عرض شادباش تاکید شده و سفارش شده که مومنان در چنین روزی به دیدار یکدیگر روند، بنابراین درخصوص دیدار سادات، روایت خاصی در منابع اسلام و تشیع نداریم، اما دراین خصوص روایات عام بسیار است؛ چراکه سادات نیز، به نوعی منتسب به ائمه(س) هستند.
وی جنبه دیگر دیدار سادات در روز عید غدیر را، سفارش به احترام و گرامیداشت آنان در روایات دانست و افزود: از آنجایی که سادات، به نوعی از فرزندان پیامبر(ص) و ائمه معصومین(س) هستند، در خصوص اکرام و گرامیداشت آنان بسیار تاکید شده است، به طوری که در کتاب "مستدرک الوسایل"، میرزای نوری، بابی را با عنوان "احترام و اکرام سادات و رفع مشکلات آن ها" اختصاص داده است که در ذیل این باب احادیث متعددی را در این خصوص آورده است.
آداب روز عید غدیر، چیست؟
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: همانطوری که برای بسیاری از افراد، از جمله جوانان، معلمین و... یک روز در سال اختصاص داده شده است، با وجود تاکیدات زیاد ائمه(س) بر گرامیداشت سادات و همچنین دیدار مومنین و فرزندان ائمه(س) در روز عید غدیر، این روز مهم نیز به دیدار سادات اختصاص یافته است؛ بنابراین مردم ضمن تبریک این روز بزرگ به فرزندان ائمه(س) و تجدید بیعت با آنان، به احادیثی که مبنی بر گرامیداشت سادات آورده شده، عمل می کنند، البته که اکرام سادات و در اولویت قراردادن حل مشکلات آن باید در طول سال هم انجام شود.
احسانی فر، در خصوص آداب روز عید غدیر گفت: در کتاب هایی همچون "مفاتیح الجنان" از شیخ عباس قمی، اعمال بسیار زیادی آورده شده است، در روایات اسلامی، روزه گرفتن، اطعام، دیدار مومنان و عرض شادباش تاکید شده، ضمن اینکه سفارش شده است زمانی که شیعیان در این روز به دیدار یکدیگر می روند، عبارت " الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی جَعَلَنَا مِنَ الْمُتَمَسِّکِینَ بِوِلاَیَهِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ وَ الْأَئِمَّهِ عَلَیْهِمُ السَّلاَمُ" را بگویند.
خوبی ها و بدی های سادات نزد خداوند، دوبرابر دیده می شود
وی عنوان کرد: سادات نزد خداوند بسیار گرامی هستند و به اکرام و گرامیداشت آنان بسیار تاکید شده است، اما نباید این تصور برای مردم ایجاد شود که گناهان آنان در نظر خداوند، کوچکتر از غیرسادات شمرده می شود، بلکه بالعکس در روایات آمده است که "خوبی ها و بدی های سادات در نظر خداوند دوبرابر دیده می شود، چراکه مردم با دیدن خوبی های سادات به یاد خوبی ها و محسنات پیامبر(ص) و ائمه(س) می افتند و در صورتی که بدی و گناهی از آنان سر بزند، ممکن است برخی از افراد نادان، این بدی ها را به ائمه(س) و پیامبر(ص) نسبت دهند؛ بنابراین انتظار از سادات در این خصوص بیشتر است.
این کارشناس مذهبی با اشاره به روایتی از امام رضا(ع)، بیان کرد: یکی از برادران امام رضا(ع)، به سرکشی و طغیان می پرداخت و هنگامی که او را نهی از منکر می کردند، می گفت " من فرزند امام هستم و خداوند گناهان مرا به خاطر پدرم نادیده می گیرد" در این هنگام امام رضا(ع) به او فرمود "اگر پدر ما(امام کاظم(ع)) شب ها به عبادت بپردازد و روز ها روزه بگیرد، آیا خداوند به خاطر او، گناهان تو را ثبت نمی کند؟ بلکه خداوند عادل است و چنین چیزی نخواهد بود".
مدیر مسئول فصل نامه دانش ها و آموزه های قرآن و حدیث در خصوص دیدار 7 نفر از سادات که به اعتقاد برخی از مردم، در روز عید غدیر انجام می شود، گفت: عدد 7 به نوعی عدد کثرت است و روایت خاصی مبنی بر دیدار 7 نفر از سادات نداریم، اما از آنجا که به دیدار مومنین، ائمه(س) و فرزندان آنان تاکید شده است و بنابر آنچه که پیش از این در خصوص اکرام سادات گفته شد، همچنین استحباب درخواست دعا از مومنان، می توان در این روز به دیدار سادات رفت و از آن ها درخواست کرد که برای رفع حوائج، دعا کنند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/101271/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

راهپیمایی مردم قم در حمایت از عملیات وعدهٔ صادق

لحظه انفجار مهیب بر اثر نشت گاز

جزئیاتی تازه درباره حذف اسم پدر و مادر از کارت ملی

دستگیری روانشناس روانی که با اسلحه و بی‌سیم از زنان اخاذی می‌کرد!

قم از امروز بارانی می‌شود

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

بیش از 9 هزار خانه روستایی در استان قم مقاوم سازی شدند

اجرای 90 پروژه عمرانی در منطقه دو شهرداری قم

اجرای 90 پروژه عمرانی در منطقه 2 شهرداری قم

افزایش 2 میلیون تومانی حقوق سرایداران مدارس

تصاویری عجیب از خسارت سیل امارات

دستگیری یکی از سرکردگان تبلیغ و فروش کوکائین در فضای مجازی

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

بخشی از کتاب/ وقتی طوفان تمام شد...

خیابان پشتیبان بلوار پیامبر اعظم (ص) در قم احداث می‌شود

مرد ثروتمند قربانی طلب یک میلیارد تومانی‌اش شد

احداث آرامستان جدید پایتخت در 2 نقطه تهران

صفحه نخست روزنامه‌های قم، یکم اردیبهشت

ماجرای صدای انفجار مهیب در گناوه چه بود؟

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه انفجار در اصفهان

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

کاهش 3.9 درصدی مصرف گاز در استان قم

اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خسارت به شبکه زیرساختی قنوات

عابران پیاده 41 درصد فوتیان تصادفات در تهران

واکنش مردم قم به عملیات «وعده صادق»

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

صفحه نخست روزنامه‌های قم شنبه 1 اردیبهشت ماه 1403

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در سیل و آبگرفتگی 9 استان

پیش‌بینی هواشناسی؛ روز دوشنبه سامانه بارشی جدید وارد کشور می‌شود

انتخاب رشته‌ آزمون دوره دکتری سال 1403 از امروز

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

خسارت 30 رشته قنات فنوج، براثر جاری شدن سیلاب

ورود سامانه بارشی به کشور طی دوشنبه

درمان سرطان در کشور رایگان می‌شود

اجرای آزمایشی طرح متمرکز سازی چاپ و صدور شناسنامه در 5 استان

حذف کامل کروکی‌های کاغذی تا پایان خرداد ماه

اهالی این استان‌ ها از امروز منتظر بارش باران باشند

جزئیات دقیق درباره حمله به کنسولگری ایران در پاریس

تقویم و اوقات شرعی شنبه اول اردیبهشت 1403 به افق قم

الگوبرداری استان های آذربایجان غربی و مازندران از طرح سفیران زیبایی قم